Kezdőlap Egyéb Azonnali készültséget rendeltek el Magyarországon – Ezeken a területeken nagy a baj

Azonnali készültséget rendeltek el Magyarországon – Ezeken a területeken nagy a baj

Hirdetés

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság bejelentése szerint árvízvédelmi készültség van érvényben több folyón és torkolatuk mentén a működési területükön.

 

Hirdetés

A Tisza, a Bodrog, a Taktá és a Sajó szakaszain végzik a figyelő- és őrszolgálatot, miközben folyamatosan monitorozzák a vízállásokat és a vízmozgást.

A közlemény szerint összesen 334 kilométeren látják el nappali figyelő- és őrszolgálatot első- és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében. A legtöbb területen már apad a vízszint, vagy stagnál a vízállás, kivéve a Tiszapalkonya alatti szakaszt, ahol még jelentős áradás tapasztalható.

A Tiszán és a Bodrogon
A Tokaj térségében a Tisza már apad, míg a Bodrog teljes hosszában lassan csökken a vízállás. A Bodrog apadása azonban felgyorsulhat a Tisza Tokajnál tapasztalható ütemesebb apadását követően, amelyre a következő napokban lehet számítani. A héten várhatóan az egész hazai szakaszon visszaáll az első fok alatti vízszint.

A Taktán és a Sajón

A Sajó jelentős részén már apadás figyelhető meg, de Kesznyéten és a folyó torkolatához közel még stagnálnak a vízszintek. A Taktánál a vízállás tetőzés közeli állapotban van, és a kesznyéteni árvízkapunál lassú emelkedés tapasztalható. A vízügyi igazgatóság számos útszakaszt és kompközlekedést érintő intézkedéseket is bevezetett a biztonságos közlekedés érdekében.


Belvízvédelem és szivattyútelepek

A belvízvédelmi szakaszokon harminckét szivattyútelep működik, és az elmúlt napokban mintegy 690 ezer köbméternyi belvíz átemelését végezték el a befogadó folyókba. Emellett több útszakaszon teljes útlezárás van érvényben a folyók magas vízállása miatt.Az árvízvédelmi készültség és az intézkedések célja a lakosság és az infrastruktúra védelme, valamint a vízszintek folyamatos monitorozása és a helyzet alakulásának figyelemmel kísérése. A vízügyi igazgatóság folyamatosan frissíti az információkat és nyomon követi az időjárási és vízügyi változásokat, hogy hatékonyan tudjanak reagálni az esetleges veszélyhelyzetekre.

Hirdetés