Kezdőlap EGÉSZSÉG Az év gyógynövénye: máriatövis. Mire használják a gyógyászatban?

Az év gyógynövénye: máriatövis. Mire használják a gyógyászatban?

A máriatövist gyógyászati célokra már évezredekkel ezelőtt használták az ókori görögök és rómaiak. A mai kutatók pedig már több mint 300 kísérletet végeztek el a gyógynövény jótékony hatásának, különösen májgyógyító tulajdonságának igazolására.

Tulajdonságai:

A Silybum marianum , magyarul máriatövis a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Fő hatóanyaga a szilimarin. Ez a korai telepesek által Európából Észak-Amerikában meghonosított növény bíborpiros vagy lilás színű virágzatával és fehér erezetű leveleivel gyakori látvány Kalifornia keleti partvidékén; gyomnövényként azonban az Egyesült Államok más vidékin és a világon mindenütt megtalálható. Júniustól augusztusig virágzik, s gyógyhatású, fényes fekete magvai a nyár végére érnek be. 

Hatása:

A máriatövis napjainkban az egyik legbehatóbban tanulmányozott gyógynövény. A tudományos kutatások főleg a májbetegségeket gyógyító hatását igyekszenek megerősíteni. Gyógyereje abban három májvédő vegyületből álló elegyben, a szilimarinban rejlik, amely az érett magvak 4-6%-át teszi ki.

Főbb előnyei:

A máriatövis legjelentősebb hatása az, hogy az ember egyik legfontosabb szervét, a májat erősíti. A máj többféle tápanyag, többek között a zsírok lebontásában játszik fontos szerepet. Ezenkívül semlegesíti vagy hatástalanítja a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol hatását. A máriatövis úgy fokozza és erősíti ennek az életfontosságú szervnek a működését, hogy megakadályozza a májban termelődő, s a méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését. Sőt bizonyos kísérletek igazolták, hogy a máriatövis 35%-kal képes megnövelni a glutation koncentrációját. A máriatövis a káros szabad gyökök ellen antioxidáns hatású, ilyen jellegű tulajdonságai még a C- és E-vitaminét is meghaladják. Hatására az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre. Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását. Injekció formájában befecskendezve még életet is menthet a májelégtelenséghez vezető gombamérgezéseknél. Amáriatövis az alkoholisták vagy az alkoholos májkárosodásból felépülők májának is nagy szolgálatára lehet, ugyanis a máj által termelt glutationt a nagy mennyiségű alkohol mind felemészti.

További előnyei:

Rákos betegeknél a máriatöviscsökkenti annak veszélyét, hogy a kemoterápiás kezelés következtében oly gyakori májkárosodás bekövetkezzen, sőt a felépülést is gyorsítja azáltal, hogy segíti a betegség során a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését. Gyulladáscsökkentő képességgel is rendelkezik. A pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást is lassítja. Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében is, mivel segíti a májban az ösztrogén lebontását. Végül pedig az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát lehet venni, hiszen serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását.

forrás:mariatovis.oldal.biz

loading...