Kezdőlap AKTUÁLIS Az egész országot figyelmeztették – Erre kell figyelni esténként a következő hetekben

Az egész országot figyelmeztették – Erre kell figyelni esténként a következő hetekben

Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság segítségét kéri a hazai erdei fülesbagoly populáció feltérképezéséhez. Az MME a Facebookon közzétett felhívásában hangmintát is csatolt, hogy segítse a bagolyfaj azonosítását.

 

Hirdetés

A lakosság bevonása
Idén januárban az MME már egyszer fordult az állatbarát közösséghez az erdei fülesbaglyok telelési szokásainak vizsgálata céljából. Most ismét segítségre van szükségük, ezúttal az éjszakai szárnyasok költési területeinek feltérképezéséhez.

Az Egyesület az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján idén is a lakosság bevonásával készül feltérképezni a hazai madárállomány szokásait.

Hol fészkel az erdei fülesbagoly?

Az erdei fülesbagoly Magyarországon rendszeresen fészkel, és a Dunántúlon, valamint az Alföldön egyaránt elterjedt. Ez a leggyakoribb bagolyfaj hazánkban, és telente az állomány gyakran fel is szaporodik, mivel északabbról is érkeznek egyedek.

A legutóbbi, 1995–2002 között végzett vizsgálatok szerint Magyarországon mintegy 6500–12 000 pár fészkel, de az országos állományváltozás trendje azóta nem ismert.

Az erdei fülesbagoly jellemzői

A közepes nagyságú erdei fülesbagoly testhossza 35–40 centiméter, szárnyfesztávolsága akár 1 méter is lehet. Jellegzetes tollfülei és narancsvörös szemei alapján könnyen felismerhető.

Lakott területeken is gyakori fészkelő, és mivel saját fészket nem épít, más madárfajok, főleg varjúfélék üres fészkeibe költözik be. A településeken akár fehér gólya fészkében és emeleti balkonládában is megtelepedhet.


Felmérés és részvételi lehetőségek

Az MME országos erdei fülesbagoly fészkelőpár-felmérést hirdet, amelyben egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok, óvodák, általános és középiskolák is részt vehetnek.

Érdemes figyelni a fákon található fészkekre is, mivel az erdei fülesbagoly korhadt faüregben, vastag törzsű fák ágvillájában is költhet.

A fészeklakók élete

Az erdei fülesbagoly fiókái fészeklakók, akiket a tojó melegít, míg a hím élelemmel látja el a családot. A fiókák szeme 5–7 nap után nyílik ki, és körülbelül három hetesen hagyják el a fészket.

Röpképességük elérése előtt a környékbeli fák koronájában ugrándozva szétszóródnak, és esténként panaszos, síró hívóhangjukkal jelzik hollétüket.

Az MME felhívása szerint bárki csatlakozhat a felméréshez, és segíthet feltérképezni a hazai erdei fülesbagoly állományt. A részvétel nemcsak izgalmas és hasznos tevékenység, hanem hozzájárul a természetvédelmi célok eléréséhez is.

A közösségi részvétel kulcsfontosságú a madarak védelmében és a természet megőrzésében.Hirdetés