Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Amit rengeteg autós rosszul csinál – Így kell vezetni viharban

Amit rengeteg autós rosszul csinál – Így kell vezetni viharban

Hirdetés

A rossz időjárási körülmények, különösen eső és vihar esetén, komoly kihívások elé állítják az autósokat.

 

Hirdetés

A biztonságos vezetés érdekében fontos figyelni a szél által sodort törmelékre, faágakra, valamint meg kell tartani a pontos helyzetértékelési képességet – sebesség megítélése, térbeli helyzet meghatározása, fékút felmérése.

Figyelni kell a többi közlekedő reakcióit is, beleértve a gyalogosokat is, és fel kell becsülni, vajon miért mit csinálnak, mit próbálnak elkerülni.A városi közlekedés során az autósokat leginkább a gyorsan romló látási viszonyok és az összegyűlő-elfolyó csapadékvizek zavarhatják meg. A biztonságos vezetés érdekében a következőkre kell figyelni:

  1. Sebesség csökkentése: A látási viszonyoknak megfelelően csökkentsük a sebességet.
  2. Vízátfolyások kezelése: Erős vízátfolyásokat keresztezve szintén csökkenteni kell a tempót, hogy elkerüljük a felúszás veszélyét, amely a tapadás elvesztésével jár, és az autó irányíthatatlanná válhat.
  3. Visszakapcsolás: Annyira lelassítani sem szabad, hogy az autó ne tudjon átkelni a vízen. Érdemes visszakapcsolni, hogy legyen ereje a motornak kisebb sebességgel is legyőzni a víz ellenállását.


  4. Gázadás: A mélyebb víz (kb. 15 cm-től) erősen fékező hatású, így gázadással őrizhetjük meg a haladási sebességet és az autó irányíthatóságát. Féloldalasan vízbe hajtva a kocsi a vizes oldal felé fog húzni, amit ellenkormányzással és gázadással lehet kivédeni.

Országúton és autópályán az erős oldalszél jelenthet kihívást, különösen viharban. Az alábbiakra érdemes figyelni:

  1. Oldalszél kezelése: Pontos kormánymozdulatokkal ellensúlyozzuk az erős oldalszelet.
  2. Sebesség csökkentése: Tartósan szeles szakaszon csökkentsük a sebességet annyira, hogy a kocsi a széllökésekben ne imbolyogjon.
  3. Láthatóság növelése: A szél hozhat magával porvihart, vízpermetet, ami ködös körülményekhez hasonló vezetési helyzetet eredményezhet. Mérsékelt sebességgel, kerülve a hirtelen irányváltást, fékezést és gyorsítást, haladjunk tovább, felkapcsolva az első és hátsó ködlámpákat is.

Nagyon fontos, hogy ha valaki úgy érzi, a viharban nem képes a járművét biztonsággal vezetni, akkor nyugodtan álljon félre egy parkolóban vagy benzinkútnál.Egy bizonytalan vezető ugyanúgy veszélyforrást jelent a többi közlekedőre, mint a körülményekhez képest túlzottan vakmerő társa.

Az önbizalom és a tapasztalat hiánya viharos időben különösen veszélyes lehet, ezért fontos a saját képességeink reális felmérése és a megfelelő döntések meghozatala.

Esőben és viharban történő vezetés komoly kihívásokat rejt magában. Fontos, hogy mindig figyeljük a környezetünket, és alkalmazkodjunk az időjárási viszonyokhoz.

A megfelelő sebesség kiválasztása, a helyes kormánymozdulatok és a láthatóság növelése mind hozzájárulhatnak a biztonságos közlekedéshez.Ha pedig úgy érezzük, hogy nem tudjuk biztonságosan irányítani a járművet, bátran álljunk félre. A saját és mások élete is múlhat rajta.

Hirdetés