Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Amiről eddig még senki sem beszélt neked: 30 konyhai trükk

Amiről eddig még senki sem beszélt neked: 30 konyhai trükk

Hirdetés

Biztosan nagyon sok konyha trükköt ismerünk már, főleg, ha rendszeresen töltjük el időnk egy részét ott. Sok tippet hallunk a szomszédoktól, barátoktól, szülőktől, nagyszülőktől, de mégis vannak olyan tippek, amiről eddig még senki sem hallott sehol.

1. A hideg vaj nehézségei

Sok bosszúságot okozott már a hűtőben hideggé keményedett vajjal való sütés, főzés. Arra azonban biztosan nem gondoltunk még, hogy előtte lereszeljük. Időben talán ugyan ott van az eltöltött idő, a munka nehézsége azonban több, mint felére csökken.

Hirdetés

 36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About

2. Tojáshéj darabok

A feltört tojásból sokszor elkerülhetetlen, hogy ne essen a tálkába egy-kettő. A legelső mozdulatunk pedig egy kiskanálhoz vezet, amivel a csúszós tojás fehérjében percekig horgászunk. A legjobb eszközt azonban a kezünkben tartjuk, ugyanis amiről letört, azzal tudjuk a legkönnyebben és leggyorsabban kiszedni, vagyis a fél tojáshéj peremével.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About1

3. Frissességi teszt

A hűtőben tárolt tojás egy idő után elveszíti frissességét, ami érthető. Olykor napokig tároljuk, és mikor elővesszük, nem vagyunk már teljesen biztosak afelől, hogy elég friss-e. Adunk most egy olyan tippet, amivel 100 %-ig biztosak lehetünk a tojás állapotáról. A legelső nap tegyük tojásainkat egy magasabb, vízzel felöntött üveg edénybe. Ha a 4. vagy csak a 7. nap is nyúlunk érte, láthatjuk mennyire friss még. Ugyanis, ha a tojás az edény alján, vagy a víz közepén lebeg, akkor nyugodtan használhatjuk. Ha azonban a víz felszínén van, akkor már kérdéses a frissessége. Így, ezzel az egyszerű és nem túl bonyolult teszttel nem kell aggódnunk a feledékenységünk miatt, hogy vajon “Mikor is vettem?” .

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About2

4. Egészséges, nagyon olcsó jégkrém

Ha meleg van kint, nem csak a gyerekek, de a felnőttek is megkívánják a hűsítő finomságokat. Ma már azonban elég borsos áron kaphatunk fagylaltot, jégkrémet. Vásároljunk friss gyümölcsöt, és facsarjuk ki, mint ha gyümölcslevet akarnánk készíteni. Természetesen színesíthetjük is bármivel. Ezt követően öntsük egy tasakba, majd tegyük a fagyasztóba, és már kész is. Olcsó, gyors, egészséges és nincs tele kalóriával, ráadásul, bárikor rendelkezésünkre áll, amikor csak akarjuk.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About3

5. Gyors narancs hámozás

Nem kell késhez, vagy hámozóhoz nyúlnunk, és körbe, körbe mozgatnunk a narancsot mire végre fogyaszthatjuk. Két mozdulat az egész, és ez bármikor többszörösére csökkenthetjük a munkaidőt. Vágjuk ketté tehát a narancsot, majd nyomjuk ki a gyümölcs húst a héjából, és azonnal szeleteire nyílik a kívánatos narancs.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About37

6. Pörkölt kocka gyártás

Mennyire jól hangzik, ugye? Hát az elkészítése is ennyire egyszerű. Készítsünk egy-két pörkölt ízesítőből szaftot a szokásos módon, majd egy jégkocka készítőbe öntsük szét. Tegyük a fagyóba, és bármelyik ételünkhöz használhatjuk. Hogy miért is jó ez? A válasz a pénztárcánkban rejlik: több száz és akár ezer forintot spórolhatunk ezzel a trükkel.

36-Kitchen

7. Fokhagyma – egyszerűen

A fokhagyma vékony héjának az eltávolítása kicsit precízebb munkát követel, ha azonban nyakig vagyunk a főzésben, ahhoz van a legkevésbé kedvünk, időnk és türelmünk. Szárítsunk hát picit azon a kényes héjon, és miután a konyhai szekrénybe eltesszük, pár napig egy edényben szárítsunk rajta picit, amitől azután lepereg szinte a már kiszáradt héj.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About5

8. Mikro- trükk

Betesszük az ételt melegítésre, eltelik néhány perc, már szinte sül az étel, mikor kivesszük, a közepe mégis hideg. A szélei tűzforrók, de még mindig mehet vissza?! Igen, ugyanis nem csináltunk egy üres teret a tányér közepére, ami segíti a hő eloszlását. Érdemes kipróbálni!

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About6

9. Lágy jégkrém mindig

Ennénk egy kis jégkrémet, ami a fagyasztóban vár ránk már egy ideje, de amikor kivesszük, megáll benne a kanál, annyira fagyos. Alacsonyabb hűtési fokozatra állíthatjuk a hűtőnket, na de miért kockáztatnánk a többi termékünket? Egy plusz mozdulat, és minden marad a régi, a jégkrém pedig bármikor lágy, és azonnal fogyasztható. Mielőtt a fagyóba tesszük, az egész dobozt tegyük egy hűtőzacskóba, ami nem befolyásolja a hűtését, viszont enyhíti a fagyasztását.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About7

10. Csúszós vágódeszka

Az éles késsel való szeletelés a vágódeszkán veszélyes is lehet, ha a vágódeszkánk hajlamos a csúszásra. Ezt elkerülhetjük, ha előtte egy nedves papírtörlőt helyezünk a deszka alá, ami nem hagyja nem elmozdulni azt.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About8

11. Kívánatos görögdinnye

Ha nem igazán vagyunk oda a görögdinnyéért, könnyen rávehetjük magunkat a vitamin forrás fogyasztására, ha a képen látható módon felszeleteltjük, 1 napig kb. állni hagyjuk, hogy az ízek még jobban érjenek, és úgy fogyasztjuk őket.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About10

12. Jégkrém a gyereknek

Ha imádják a gyerkőcök a jégkrémet, és a joghurtot sem utasítják el, akkor kombináljuk a kettőt. Egy pálcikát szúrjunk a joghurt közepébe, fagyasszuk le, és vegyük le az apróságokat a lábukról.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About12

13. Friss saláta napokig

Hogyan működik ez? Tegyük a salátát, vagy akár a zöldségeket egy tálba, tegyünk rá egy papírtörlőt, és végezetül fedjük le egy fóliával. A papírtörlő ugyanis felszívja az időközben kialakult nedvességet, ezáltal nem ázik el a saláta, és ha 1-2 nap múlva szeretnénk fogyasztani, akkor is friss. (Ajánljuk szeletelt zöldségekhez is)

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About13

14. Cseresznye magvaló házilag

Nincs szükség másra, csak egy keskenyebb szájú üvegre, amire helyezzük rá a cseresznyét, nyomjunk rá egy kicsit, és a mag az “üveg gyűjtőbe” kerül, a gyümölcs pedig magtalan. Gyors és praktikus, főleg ha befőzéshez készülünk.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About14

15. Házi szeletelő

A fogselyem sok más dologra is hasznos, meg sem gondoltuk volna, de a konyhában is! Ha pl. tortalapot vagy sajtot szeretnénk tökéletes szeletekre vágni gyorsan és egyszerűen, akkor használjuk fogselymet, amit később gyakrabban forgatunk majd a konyhában is, ha ezt már egyszer kipróbáltuk.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About15

16. Ízletesebb citrusfélék

Mielőtt facsarni kezdenénk bármilyen gyümölcsöt, előtte egy pár másodpercig nyomjuk meg, majd a kifacsart lé sokkal zamatosabb és ízletesebb lesz.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About16

17. Bor másképp

Ha vendéget várunk, vagy csak mi szeretnénk este egy pohár borral kényeztetni magunkat, akkor tegyünk félre szőlőt a fagyasztóba, vagy a boltban vásárolt szőlőből helyezzünk pár szemet a poharunk aljára, és öntsük fel kedvenc borunkkal. Nem csak dekorként szolgál majd, de ha rövid ideig hagyjuk ázni, különleges ízt ad majd az italnak.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About17

18. Muffin szebben

A hagyományos formától ha szebbre és mutatósabbra vágyunk, egy nagyobb sütőpapírt tegyünk a formába és abba öntsük a nyers tésztát. Ha szeretnénk tökéletes formát, egy, az alapba passzoló pohárral formáljuk bele előtte.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About20

19. Fakanál praktika

Ha kifut az étel, megelőzhetjük egy fa fakanál segítségével. Mielőtt a gázon felejtenénk, tegyünk a lábas fölé egy fakanalat, ugyanis a felszökő habot a fa felszívja, és nem hagyja majd tovább szökni azt. Érdemes kipróbálni..

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About25

20. Méz varázslás

Már kidobjuk a mézet, amikor az alján maradt kevés rész már cukrossá válik. Hibát követünk el! “Újraéleszthetjük” a mézet, ha az üveget egy picit felfőzzük egy tál forrásban lévő vízben.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About27

21. Befőttes üveg felbontás

A nők egyik legnehezebb dolga akkor van, ha egy befőttes üveget kell kinyitni. Ekkor jön az, hogy hívjuk a közelben lévő férfit. Azonban ha egy gumiréteget teszünk a fedél peremére, vagy ha egy hagyományos gumikesztyűvel rugaszkodunk ismét a feladathoz, nem kellesz többé segítség.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About29

22. Szeletelés gyorsan, okosan

Az apróbb, megfoghatatlan gyümölcsök, zöldségek ketté vágása nem túl egyszerű, és legfőképp nem egy gyors művelet. Helyezzünk egy fedélre néhány darabot, majd a tetejét is fixáljuk le még eggyel, és egy éles késsel szeljük ketté őket. Egyetlen mozdulattal akár 10-et is felszeletelhetünk.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About30

23. Jégkocka kontra jégkocka

Nehéz elhinni, de van különbség, igen! Ha forral vízből készítjük átlátszó, ha sima vízből, akkor sűrűbb jégkockát kapunk. Kinek melyik tűnik szebbnek…

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About31

24. Érett banán gyorsan

Célszerűbb, és praktikusabb banán vásárláskor a zöldesebb héjút választani, ez ugyanis hosszabb ideig eláll, és nem fonnyad meg olyan hamar. Ha azonban egy hirtelen jött sütéshez vagy fogyasztáshoz szükségünk van egy-kettőre, nem használhatjuk a fél-érettet. Most jön a trükk: a sütőbe tegyük be, és egészen addig süssük, amíg fekete színűre nem változik a héja. A szín kicsit elrettentő, de az íze annál inkább csalogató.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About32

25. Gyümölcsös, grillezett hús

Ha imádjuk a pikánsabb falatokat, de a grillről sem szeretnénk lemondani, nincs más dolgunk, mint meggrillezni először néhány gyümölcs karikát, majd ha az félkész állapotban van, ráhelyezni a húst. Nem csak a két íz kombinációját élvezhetjük, hanem a grillezett gyümölcs nem mindennapi ízét is.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About33

26. Muffin forma másik oldala

Friss gyümölcs karika bármikor… Egy nem kevés helyet foglaló muffin formába tegyünk kevés vizet, és a karikázott gyümölcsöt. Utána bármikor használhatjuk koktélokhoz, italokhoz, süteményekhez, amihez csak szeretnénk.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About34

27. Takarítási trükkök

A szódabikarbóna és a citrom tisztító hatásai sokak számára ismertek. Ha egy praktikus és ötletes formában szeretnénk használni, tegyünk egy üres, szórófejes üveg aljára egy keveset, engedjük fel vízzel, és használjuk úgy, mint bármely más tisztítószert!

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About35

28. Gyógynövények bármikor

Ha tárolódobozokba olíva olajat töltünk vízzel, és abba helyezünk el a kedvenc gyógynövényeinket, helyezzük fagyasztóba, és akár egész évben a rendelkezésünkre áll. Az olíva olaj ugyanis akadályozza a teljes fagyást.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About28

29. Puha süti mindig!

A megvágott torta vagy a sütemény szélei hamar beszárad. Azt a részt tálalni nem a legszebb módszer. Ha a vágott szélek mellé kenyér darabokat teszünk, az édességünk tésztája friss, és puha marad.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About26

30. Gyömbér hámozása gyorsan

A göröngyös felület miatt kisebb- nagyobb nehézségeket okozhat a gyömbér hámozása. Egy kiskanál segítségével azonban annyira könnyű dolgunk lesz, amit nem is gondoltunk volna.

 36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About22

szerző:tudasfaja.com

Hirdetés