Kezdőlap AKTUÁLIS Akár több évvel hamarabb is nyugdíjba mehetsz! Íme a fontos tudnivalók!

Akár több évvel hamarabb is nyugdíjba mehetsz! Íme a fontos tudnivalók!

Hirdetés

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy 2012. január 1-től eltörölték a korengedményes és az előrehozott nyugdíjat, így megszűnt az a lehetőség, hogy valakinek a nyugdíjkorhatár betöltése előtt saját jogú nyugellátást állapítsanak meg.

Ennek ellenére egyre többször találkozom azzal a kérdéssel, hogy miként lehet korhatár előtt nyugdíjba vonulni? Lehet egyáltalán? Meglepő, de igen, lehetséges!!! No persze nem mindenkinek, de van egy olyan érintett kör, akik bizony akár évekkel hamarabb élvezhetik a nyugdíjas éveiket, és ún. korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik, ráadásul nemtől függetlenül.

Hirdetés

Szeretnék tudni, hogy kikről van szó? Hát lássuk!

A jelenlegi törvény szerint az, aki az ellátás megállapításának kezdő napjáig, de legkésőbb 2014. december 31-éig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 2011. december 31-éig hatályos rendelkezései szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett, az korhatár előtti ellátásra jogosult.

A korhatár előtti ellátás annyi évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt kérhető, ahány év korkedvezményt a korhatár előtti ellátás megállapításáig – de legkésőbb 2014. december 31-éig – szerzett. A korkedvezmény intézménye 2015. január 1-jétől végleg megszűnt.

Ez azt is jelenti, hogy ezen időponttól kezdődően további korkedvezményes szolgálati időt már nem lehet szerezni, függetlenül attól, hogy az érintett személy továbbra is ugyanabban az egészségre ártalmas munkakörben végzi a munkáját.

Lehet, hogy Önnek is van korkedvezménye?

Korkedvezményre jogosultságot kizárólag aag azon személyek szerezhettek, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végeztek. A férfiaknak ehhez legalább 10 évig, a nőknek pedig legalább 8 évig kellett korkedvezményre jogosító munkakört betölteniük.

A férfiak a korkedvezményre jogosító munkakörben betöltött minden öt, a nők pedig minden négy év után kapnak egy-egy év korkedvezményt. Fontos még, hogy az, aki legalább 6 éven át egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott, 3 évenként kap egy év korkedvezményt. A korkedvezményre jogosító munkaköröket tartalmazó jegyzéket innen letöltheti, és ellenőrizheti, hogy jogosult-e rá.

De nézzünk egy konkrét példát:

Egy 1956-ban született férfi a jelenlegi szabályok szerint 64,5 évesen tölti be a nyugdíjkorhatárt, így csak akkor mehetne nyugdíjba. De tegyük fel, hogy ez az úriember 2015. évet megelőzően 21 évet mozdonyvezetőként dolgozott. Ez a munkakör az említett jegyzék szerint korkedvezményre jogosít, így a korábban leírtak alapján a példában szereplő emberünk 4 évvel korábban el tud menni nyugdíjba, mint az ugyanolyan korú, de korkedvezményre jogosító munkakörben nem dolgozó.

Tapasztalatom szerint az ilyen ügyekben sajnos pont azt a legnehezebb bizonyítani, hogy az ember ilyen korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, és sokszor az igényelbíráló szerv sem túl engedékeny. Ha a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon nincs róla adat, bizony elég nehéz azt utólag beszerezni. Sok vállalat megszűnt, néhol a régi iratok nincsenek meg. Mivel régebben sokkal többen dolgoztak ilyen jellegű munkakörben, ezért igen sokan foghatják majd a fejüket, ha nem tudják bizonyítani a korkedvezményre jogosító szolgálati időket.

Abban az esetben, ha a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem található semmilyen adat, úgy azt az igénylő által bemutatott dokumentumokkal lehet igazolni. Ilyen pl. a munkakönyv, a munkáltatói igazolás, egyéb a jogviszonnyal kapcsolatos dokumentumok, levéltári iratok stb.

Azonban, ha nem tudjuk iratokkal igazolni a fentieket, akkor utolsó lehetőségként még mindig ott van a munkatársi tanúk nyilatkozatával történő bizonyítás.

Forrás

Hirdetés