Kezdőlap EZOTÉRIA A születési rend nagyban befolyásolja személyiséged és karaktered! Te hányadik gyerek vagy...

A születési rend nagyban befolyásolja személyiséged és karaktered! Te hányadik gyerek vagy a családban?

Hirdetés

A születési rend egyike életünk számos olyan eseményének, amire nincsen befolyásunk. Persze, az elsőszülött könyöröghet az anyukájuknak egy kistesóért, de aligha a gyermek vágya alapozza meg a szülők ez irányú döntését.

Azonban a születésünk sorrendje befolyással van ránk, ha tetszi, ha nem. Bár a születési sorrend fogalma megköveteli a testvérek létét, még az egyke lét is komoly befolyással bír bizonyos személyiségjegyekre, ugyanúgy, ahogy az elsőszülött, a középső gyerek, a legkisebb és az ikerpárok esetében is van.

Hirdetés

Az elsőszülöttek született vezető típusok

A legidősebb testvér a vezér, ha tetszi, ha nem. A fiatalabb testvérek természetesen felnéznek az idősebbre, ami általában egy természetes hierarchiát alkot, a legidősebbet megtéve alfának. A legidősebb egy kicsit ellenőr típus is lehet, ami egy munkahelyen mondjuk talán épp jól is jön. A legidősebb testvérek 24%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek vezetők, mint az utánuk születettek.

A legidősebbek jól megtanulják, hogy hogyan feleljenek meg a szüleik elvárásainak, így hajlamosak magas elvárásokat támasztani önmagukkal szemben is, amiknek az elérésére folyamatosan törekednek.

Első szülött például Oprah, az amerikai elnökök többsége és Clint Eastwood is.

A középső gyermek, aki úgy érzi, hogy kimarad

A “középső gyermek szindróma” elképzelést azért alkották meg, hogy megmagyarázza, miként érezhetik magukat a középső gyerekek és hogyan formálja ez a személyiségüket.
Anélkül, hogy a meghatározott identitás jelzőt kapna, mint a legnagyobb vagy a legkisebb, a középső úgy érzi, mintha folyamatosan versengenie kellene a figyelemért. Emiatt egy kicsit szerepet is játszanak.

Ugyanakkor a középső gyerekek nagyon jó társasági emberek, mivel az otthoni környezetben kissé rút kiskacsának gondolják magukat, a társasági életben nagyon is barátkozóak és minél több kapcsolatot igyekeznek kialakítani.

Néhány híres középső gyermek például Napóleon, Ernest Hemingway vagy Britney Spears.

A legfiatalabb testvérek bájosak és szórakoztatóak

A legfiatalabb testvér szokott lenni a család örök babája. A sok szeretet, támogatás és figyelem révén a legfiatalabbak gyakran nagyon nyeregben érzik magukat, biztonságérzetük és önbizalmuk is magasabb. Mivel nem kell példát mutatnia egy fiatalabb testvérnek, a legkisebbeknek általában annyi dolguk van, hogy élvezzék a játékot és az életet úgy egészében.

A legfiatalabb sokszor könnyebben megússza a dolgokat, mivel kisebbként könnyebb az áldozat szerepébe bújnia. A testvérek által kitaposott úton már könnyen halad és a szülők nem is annyira szigorúak vele. Könnyen válik elkényeztetetté, ami a való életben más nem annyira tolerálandó tulajdonság.

Híres legkisebb testvérek Cameron Diaz, Jim Carrey és Eddi Murphy is.

Az egyke gyerek esete hasonló az elsőszülöttéhez

Az elsőszülöttekhez hasonlóan az egyke gyerek sok figyelmet kap a szüleitől, de ez a figyelem soha nem halad tovább egy fiatalabb testvérre, így úgy érezhetik magukat, mintha örökké gyerekként kezelnék őket. Nagyon ambiciózusak, mert úgy érzik, hogy minden szinten meg kell felelniük a szülők elvárásainak. Mivel nem veszi körül őket a saját korosztályából senki, ezért hajlamosabb tanulásba és egyéb versenyszerűen űzhető tevékenységbe menekülni, ha le akarja kötni magát.

Mivel nem veszik őket körül más gyerekek, ezért meg kell tanulni egyedül gyereknek lenni a felnőttek körében, ami nem túl egyszerű feladat. Gyakran ezek a gyerekek érettebbnek tűnnek a koruknál.

Néhány híres egyke gyerek: Eleanor Roosevelt, Frank Sinatra és Isaac Newton.

Az ikertestvérek ismertek az empátiájukról

Gyakran emlegetik az “iker telepátiát” vagy az ikrek azon képességét, hogy megérzik, mit történhet a másikkal. Bár a valódi telepátia létezésére nincs bizonyíték, az ikrek egymáshoz való közelsége hajlamosabbá teszi őket az empátiára. Ez azért van, mert a legtöbb iker sok időt tölt együtt és kifejlődik bennük a vágy arra, hogy megértsék, vajon mit élhet át a másik. Ezt a képességet másoknál is jól tudják hasznosítani.

A testvérekre általában is jellemző lehet a versengés, azonban az ikrek szélsőséges közelsége szélsőséges rivalizációt is eredményezhet. Ezen a tényen az sem segít, hogy az emberek folyamatosan hasonlítgatják őket egymáshoz.

Hirdetés