Kezdőlap EGÉSZSÉG A hüvelyrák 3 jellemző tünete, amiről a nők 90%-a még soha nem...

A hüvelyrák 3 jellemző tünete, amiről a nők 90%-a még soha nem is hallott!

A rák a legveszélyesebbnek tekintett betegségek közé tartozik, mivel bármely szövetet képes megtámadni. Emellett a kezelése sikeressége annak függvénye, hogy milyen korai stádiumban kerül felismerésre, ami az esetek többségében egyáltalán nem egyszerű. 

 

A hüvelyrák egy nagyon ritka rákfajta, amely jellemzően az izmos falú szervet bélelő sejteket támadja meg, azaz azt a csőszerű képződményt, amely a méhbe vezet.

Az ilyen típusú rák diagnosztizálása korai stádiumban döntő jelentőségű, mivel ez nyújtja a legjobb gyógyulási esélyt. Ha sikerül tovább terjednie, a kezelés rendkívül nehézzé válik, ezért nagyon fontos felismerni a kezdeti tüneteket.


Szokatlan vérzés

Ez lehet normális menstruációk közötti vérzés, menopauza utáni vérzés és bármely olyan vérzés, amely eltér a megszokottól.

Vizelet vagy széklet színének megváltozása

Ez jelentheti azt, hogy a vizeletben vagy a székletben vér van, esetleg változhat a vizeletürítés gyakorisága és székrekedés is fennálhat.

Kismedencei fájdalom

Ez egy erős figyelmeztető jelzés. Ha folyamatosan fájdalmat érzel szexuális együttlét vagy vizelés közben, azonnal konzultálj az orvosoddal.

A hüvelyrák kockázati tényezői

A kutatók számára a konkrét ok még rejtve van, azonban ismeretes néhány olyan tényező, amely nagyobb valószínűséggel kapcsolódik a betegséghez, mint az idősebb kor, a HPV, illetve a HIV vírus jelenléte a szervezetben. A dohányzást szintén ide sorolják.

Milyen lehetséges kezelés és megelőzés létezik?

A hüvelyrák kezelése belső vagy külső sugárterápiát, kemoterápiát és egyes estekben a hüvely eltávolítását jelenti. A jó hír, hogy a túlélési esély 84%-os, ha a kezdeti stádiumban kezelésben részesül az illető. A 2. stádiumban ez 75%-ra a 3-ikban 57%-ra csökken.A megelőzés leghatásosabb módja a kockázati tényezők expozíciójának csökkentése, tehát a dohányzás mellőzése, az alkoholfogyasztás mérséklése. Emellett egészséges étrend folytatása, amely gyümölcsökben és zöldségekben gazdag. A HPV megléte sok problémát okozhat, ezért nagyobb óvatosságra int.

tudasfaja.com

loading...