Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ A hirtelen feljött jégesőt filmezi, amikor olyat rögzít, amitől tátva marad a...

A hirtelen feljött jégesőt filmezi, amikor olyat rögzít, amitől tátva marad a szája. Figyeld a medencét!

Szeszélyes időjárás. Egyik percben még szétsülünk a napon, a másik percben pedig már jéglabdák hullnak az égből.

 

Az egyik leglátványosabb vihar ezelőtt hat évvel volt Oklahomában. Egy ledöbbent és megrémült család az ablakból filmezte, amint a kerti medencét percek alatt elárasztották a grapefruit nagyságú jéglabdák. Elképzelni sem tudjuk, ezt épp bőrrel hogyan lehetett elviselni a szabad ég alatt.

“A jégeső a magasan fekvő, vízben gazdag felhőkben jön létre, amelyekben nagyon erős emelkedő és lefele irányuló szelek uralkodnak, mint például a zivatarfelhőkben. Nagy esőcseppek képződnek, melyeket a heves, felszálló szelek a magasba ragadnak. Ott a cseppek jéggé fagynak. Miközben lehullanak, további vízcseppek telepednek rájuk. Ezek is megfagynak, amikor a kis jégszemek még egyszer a magasba sodródnak. Minden „liftezésnél” újabb jégréteg nő rá a szemekre. Végül a jégszemek olyan nehezek lesznek, hogy a földre hullanak” – olvashatjuk az jégeső keletkezéséről. (mimicsoda.hu)

2010 májusában minden idők legnagyobb jégdarabkái hulltak le az égből Oklahomába. Az erről készült felvételt már több mint 6 millióan nézték meg azóta a világhálón.

Forrás

loading...