Kezdőlap EGÉSZSÉG 9 korai jele annak, hogy cukorbeteg vagy, de mit sem tudsz róla!

9 korai jele annak, hogy cukorbeteg vagy, de mit sem tudsz róla!

A cukorbetegség egy olyan betegség, amely befolyásolja a szervezetnek az inzulin termelésére vagy reagálására való képességét, ami magas vércukorszintet eredményez. Az első tünetek olyannyira nem egyértelműek, hogy sokan hagyják őket figyelmen kívül.

 

Ha nem kezelik, nemcsak csökkent életminőséget eredményez, de a várható élettartamot is csökkentheti, ezért nagyon fontos a korai diagnózis.

Íme, a leggyakoribb korai tünetek:

1. Megnövekedett szomjúság és vizelési kényszer

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei a fokozott szomjúság (polydipsia) és a gyakori vizelés (polyuria). Amikor cukorbetegségben szenved valaki, a vesék nem képesek visszaszívni a felesleges cukrot, így azok magukkal vonzzák a vizet. Átlagosan egy nap alatt 6-7 alkalommal vizelünk. Ez a szám 4-10 között normális, ha az ember egészséges.

2. Megnövekedett éhség

A túlzott éhség (polifágia) és a fentebb említett két tünet a cukorbetegség három fő jele. Ha a tested nem termel elegendő (vagy bármilyen) inzulint, vagy ha nem reagál rá normálisan, akkor nem tud hasznosulni a glükóz energiaforrásként. És ez fokozott éhséget eredményez, amely nem esik táplálkozás után.

3. Fáradtság

A cukorbetegség másik gyakori jele az állandó fáradtság. Amikor cukorbetegségben szenved, állandóan fáradtnak és álmosnak érezheti magát. A gyakori vizelés által okozott kiszáradás is, ami hozzájárul a kimerültséghez. ha a felsorolt ​​egyéb tünetekkel kombinálva, akkor a cukorbetegség jele lehet.

4. Homályos látás

Ha az elmosódott látás nem egy komolyabb szemprobléma jele, akkor a cukorbetegség korai tüneteként is értelmezhető. Ez a felhalmozódott folyadék eredménye lehet, amely miatt a szemlencse megduzzad és megváltoztatja alakját.

5. Megmagyarázhatatlan fogyás
Az megmagyarázhatatlan súlycsökkenés következik be diéta vagy egyéb életmódváltás nélkül. Mivel a szervezet nem tudja felhasználni a glükózt, mint energiaforrást, elkezd zsírokat égetni és fehérjét hasznosítani. Ugyanakkor a kiszáradás is vezethet fogyáshoz.

6. Viszkető bőr

Mint fent említettük, amikor a felesleges cukor kiválasztódik a vizeletbe, a folyadékokat a többi szövetből elvonja, beleértve a bőrt is (a legnagyobb orgona!) Veszi. A száraz bőr viszket, megszakadhat és fertőződhet is. A viszkető bőr másik oka a gombafertőzés lehet, amely szintén gyakori diabéteszben.

7. Lassú gyógyulás

Hosszú gyógyulási idő jellemző. A magas vércukorszint, azon kívül, hogy gyulladást okoz, rossz vérkeringést is eredményezhet, így a sérült bőrterületet nehéz kijavítania.

8. Sötét bőrfoltok

Az akantózis nigricans egy olyan állapot, amelyben bársonyos textúrájú, sötét bőrfoltok képben jelenik meg. Ezek a foltok általában olyan területeken jelennek meg, ahol a bőr gyűrődik vagy hajtódik: a nyakon, a hónaljon, az ágyékon, a könyökön, a térd mögött és az ujjak között.

9. Zsibbadt vagy bizsergő kéz vagy láb

A cukorbetegség gyakori jele a zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom a kézben vagy a lábakban (vagy ujjakban, vagy lábujjakban). Mint említettük, a magas vércukorszint rossz vérkeringést eredményez, és idegkárosodáshoz vezet. A kezek és lábak, amelyek a szívtől a legtávolabb helyezkednek el, szenvednek kárt elsőként.

tudasfaja.com

loading...