Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS 9 jel, hogy hormonális probléma miatt nem tudsz fogyni

9 jel, hogy hormonális probléma miatt nem tudsz fogyni

Hirdetés

A hormonális egyensúly fenntartása nem csupán az egészségünk számára fontos, de azok számára is, akik szeretnék bizonyos korlátok között tartani a súlyukat. A hormonok apró kémiai hírvivők, akik a véráramlaton keresztül a szervek és a test szövetein át teljesítik feladataikat.

A leggyakrabban befolyásolják a növekedési és fejlődési folyamatokat, a szexuális funkciókat, a hangulatot, a testhőmérsékletet és az élelmiszerek lebontását.

Hirdetés

Sokan nem értik miért nem sikerül fogyniuk, vagy ha mégis, miért szerzik vissza nagyon rövid időn belül a keservesen leadott kilókat. Kipróbáltak már minden diétát és fogyókúrás módszert, edzettek órákig, sőt, még a koplalás szintjére is eljutottak, de mind hiába. Nos, ilyen esetben a hormonális szinttel van probléma, amit ha nem próbálunk meg helyre hozni, ne is álmodjunk a kívánt súlyról.

Íme 9 jel arra, hogy hormonális probléma áll a fogyás előtt:

1. Állandó súlygyarapodás

Ha súlyfelesleggel küzdünk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az életmódunkkal van baj. Az úgynevezett stressz hormon is okozhatja, ami befolyásolja a mellékvesék működését. Ha a kortizolok termelődése megbomlik, akár stressz, vagy bármilyen más okból, a súlygyarapodás akár halálhoz is vezethet, ezért fontos a stressz mentes életmód. A megnövekedett kortizol szint emellett növeli a kibocsátott inzulin mennyiségét a véráramba, ami befolyásolhatja a vércukorszintet és megnövelheti az étvágyat. Továbbá szív- és érrendszeri betegségeket, szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat.

2. A hajhullás

A hajhullás egyik fő oka a tesztoszteron hiánya. Bár a nők csak nagyon kevés tesztoszteron szinttel rendelkeznek, ennek az egyensúlynak a felbomlása azonban elegendő lehet hogy nem sikerül megszabadulni a fölösleges kilóktól.

3. Túlzott izzadás

A túlzott verejtékezést a hormonális egyensúly is befolyásolja. Azok, akik gyakran tapasztalnak hőhullámokat és főként az éjszaka folyamán izzadnak, nem megfelelő hormon szinttel rendelkeznek. Mindez pedig gátolja a fogyást.

4. Fáradságérzet

A fáradtság egy részről hormonális eredetű is lehet, különösen akkor, ha ez nyugtalan alváshoz is vezet. Ezt ismételten a kortizol okozhatja. Ha állandó készenléti állapotban van a szervezet, egy normál egyensúly felborul, ami az anyagcsere folyamatot is befolyásolja.

5. Cukor utáni sóvárgás

A cukor utáni sóvárgást egy részről okozhatja a pajzsmirigy alul működése, másrészről pedig a mellékvese túlterhelése. Mindkettő elhízáshoz, túlsúlyhoz vezet.

6. Rossz hangulat

Azok az emberek, akik depressziósak, állandó rossz hangulattal rendelkeznek és szorongás érzetük van, nehezebben képesek fogyni, mivel mindez hormonális zavarokat idéz elő a szervezetben.

7. Álmatlanság, megszakított alvás

A szervezet számára szükség van az alvásra, a zavartalan anyagcsere folyamatoknak pedig még inkább. Ha ez felbomlik, hormonális zavarok, majd elhízás következik, amin egyetlen diéta sem fog segíteni.

8. Gyenge libidó

A rossz hormonszint szexuális vágy csökkenéséhez vezethet. Ennek hiányára az androgén nevű hormon adhat okot, ami alacsony libidót idéz elő.

9. Emésztési problémák

A méreganyagok és a feldolgozott zsírok szempontjából a kiváló emésztés elengedhetetlen. Ha emésztési problémáink vannak és nincs megmagyarázható oka, akkor a hormonok között kell keresni a bűnöst, ez okozza ugyanis az elhízást.

Szerző: tudasfaja.com

 

Hirdetés