Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 9 dolog, ami nagyon különlegessé teszi a vörös hajú embereket

9 dolog, ami nagyon különlegessé teszi a vörös hajú embereket

Rendkívül ritka dolog az, hogy valaki természetes vörös hajjal szülessen a világra. Ezen ritka előfordulás mellet valószínűleg te sem tudtad, hogy milyen egyéb, egyedülálló jellemzőkkel rendelkeznek a vörös hajú emberek. Az tudtad például, hogy sokkal később őszülnek, mint nem vörös társaik?

A vörös hajat kiváltó gén recesszív, ami azt jelenti, hogy egyes családokban generációkon keresztül hordozhatják, anélkül, hogy kiderülne. Szóval annak ellenére, hogy nincs a családban vörös személy, te még lehetsz egy vörös gyermek szülője vagy nagyszülője.

1# A vörös haj genetikai mutáció

Mint sok más egyedi fizikai tulajdonságot, a vörös hajat is genetikai mutáció okozza. A vörös haj egy recesszív (lappangó) tulajdonság, amelyet az MC1R gén mutációja okoz. Recesszív tulajdonságként mindkét szülőnek hordoznia kell a gént (amely generációkon keresztül szunnyadhat) annak érdekében, hogy vörös hajú utódot hozhassanak létre.

2# A népességnek csupán 2% -a vörös hajú

Noha nehéz adatokat gyűjteni arról, hogy hány vörös hajú ember élhet a világon, a BBC becslése szerint a teljes világ népességének körülbelül 1-2% -a vörös hajú. Azt állítják, hogy a legtöbb vörös hajú a nagy kaukázusi populációkban koncentrálódik. Skóciában él a vörös hajúak 19%-a.

3# A vörösek haja lassabban őszül

Senki nem kerülheti el azt, hogy öreg korára megőszüljön, de a vöröseknek sokkal több idejük van kiélvezni a hajuk tüzes fényét. A vörös haj az idő múlásával lassan halványul el, először szőkés tónusúvá, majd végül ősszé vagy fehérré. A Ginger Parrot szakemberei, akik a vörös hajúak iránt elkötelezettek úgy gondolják, hogy ez azért van, mert a vörös hajszálak sokkal erősebben és jobban képesek megőrizni pigment tartalmukat.

4# Érzékenyebbek a hideg hőmérsékletre

Van egy vörös hajú barátod, aki mindig nagyon fázós? Ha igen, jó oka van rá.  A Louisville Egyetem tanulmánya szerint a kutatók azt találták, hogy az MC1R néven ismert vörös gén, túlaktiválhatja a hőmérséklet-érzékelő gént, és így a vörös hajúak sokkal érzékenyebbek lehetnek a hidegre.

5# A méhek jobban vonzódnak hozzájuk

Senki nem akarja, hogy véletlenül méhcsípés érje, de a vörös hajúaknak különösen vigyázniuk kell velük, amikor a közelükbe kerülnek. Tanulmányok azt találták, hogy a méhek sokkal inkább vonzódnak a vörös hajú emberekhez, mint az egyéb hajszínűekhez.

6# Kevesebb a hajszáluk

Valószínűleg úgy gondoltad, hogy a vörös hajúaknak azért sokkal dúsabb a sörényük, mint másoknak, mert több a hajszál a fejükön. Az az igazság, hogy a vörösek kevesebb hajszállal rendelkeznek, mint a többiek. Átlagosan 90.000-rel, míg a szőkék például 110.000-rel, a barnák pedig 140.000-rel. Azért tűnik dúsabbnak a hajuk, mert sokkal vastagabbak a hajszálaik, mint másoknak.

7# A legnehezebb festeni

Ha vörös hajad van, akkor remélhetőleg büszke vagy rá és nem akarod megváltoztatni. Ez ugyanis az a hajszín, amit a legnehezebb festeni. Maga a vörös sokkal ellenállóbb pigment és a hajszálak vastagsága miatt a festék is sokkal nehezebben jut be a szálakba, mint egyéb hajszínek esetében.

8# Szükségük van egy extra nagy adag érzéstelenítőre

Létezik egy legenda arról, hogy a vörös hajúaknak sokkal nagyobb adag érzéstelenítőre van szükségük, mint a többieknek. Kiderült, hogy ennek van némi igazságlapja. Az American Society of Anesthesiologists (Amerikai Aneszteziológusok Egyesülete) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vörös hajú önkéntesek 19% -kal több érzéstelenítőt igényeltek, mint a sötét hajúak.

9# Hatékonyabban állítanak elő D-vitamint

Bár a vörös hajúak bőre kiszolgáltatottabbá teszi őket a leégéssel szemben, van egy előnyük a többiekhez képest, ha a napsugarak érik őket, mégpedig az, hogy sokkal hatékonyabban képesek D-vitamin előállítani, mint az egyéb hajszínű emberek.

tudasfaja.com

loading...