Kezdőlap EZOTÉRIA 7 dolog, amit a szülők régen tettek, és ami jó lecke lenne...

7 dolog, amit a szülők régen tettek, és ami jó lecke lenne a maiak számára

A gyereknevelés eléggé megváltozott az elmúlt évtizedekben, de ez nem jelenti azt, hogy néhány sikeres módszert ne lehetne visszahozni a jelenbe. Az, ahogyan a gyermekeinket neveljük, óriási befolyással van a fejlődésükre, arra, hogy milyen felnőtté válnak, és hogyan tudnak majd boldogulni a nagybetűs életben.

Lássuk, hogy mit tettek a szülők a régi szép időkben, aminek a maiak is nagy hasznát vehetnék.

1# Nem bonyolították túl az életet

Régen a gyerekeknek nem volt ennyi játéka és egyéb holmija, mint a maiaknak, mégis boldogok voltak, mert kialakították maguknak azokat a “kalandparkokat”, ahol egész nap jól szórakozhattak. Amikor egyszerűbb volt körülöttünk az élet, óriási örömet okozott anya házi sütije vagy apa kézzel készített játéka is.

2# Minőségi időt töltöttek a gyerekekkel

Valljuk be, őrületesen elfoglalt világban élünk és a mai szülők folyamatosan azzal küzdenek, hogyan szuszakolják be a munka és az egyéb kötelezettségek közé a gyerekkel töltött időt. Természetes, hogy több pénzt akarunk keresni, hogy kényelmesebb életet biztosítsunk a gyerekeink számára, de a közös játék, olvasás, kirándulás erősíti a gyerek-szülő kapcsolatot, amit mással nem lehet helyettesíteni, és amire valahogyan időt kell szakítani.

3# Hagyták, hogy a gyerek a maga hibáin keresztül tanuljon

Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, ám a túlzott féltés nem segíti a fejlődésüket. Ha minden egyes alkalommal ugrasz a gyerekhez, amikor valamilyen akadály elé kerül, hogy az életét megkönnyítsd, akkor nem hagyod, hogy a probléma megoldási képessége és a küzdő szelleme fejlődhessen. Hagyd, hogy szembesüljön néha a tettei következményeivel (természetesen nem életveszélyes helyzetekben).

4# Bíztak a gyerekben

Sokunk emlékszik rá, hogy milyen volt egyedül hazamenni a suliból kisgyerekként vagy odakinn játszani sötétedésig a barátokkal, fára mászni, bicajozni egész nap és úgy távol lenni otthonról (telefon nélkül), hogy a szülők azt sem tudták, merre kószálunk. Régen a szülő megadta a gyereknek a szabadságot, hogy egyedül fedezhesse fel a világot, miközben maga kellett, hogy döntéseket hozzon bizonyos helyzetekben. A túlzott óvás nehezíti, a gyermek érését.

5# Megtanították a pénz értékét

A mai tinédzsereknek elég torz képzetei vannak a pénz értékéről és nem tudnak határvonalat húzni a vágyak és szükségletek között. Régen a szülők megtanították gyerekeiket, hogy mit ér a pénz és hogy költeni csakis felelősséggel szabad. Meg kell tanítani a gyerekeknek már kicsi korukban, hogy a pénz nem a fán terem, hanem dolgozni kell érte és arra is, hogy, hogyan kell beosztani.

6# Ösztönöztek, hogy odakinn játsszunk

Volt idő, amikor a gyerekek nappal egyáltalán nem tartózkodtak otthon. A szülők megengedték, sőt szorgalmazták, hogy odakinn játsszunk iskola után, hétvégén és szünidőben. Csak enni jártunk haza. A szülők tudták, hogy mennyire fontos a természetben lenni, friss levegőt szívni, megismerni a falakon kívüli világot és a környezetünkben élő embereket. Olyan játékokat játszani, amelyekhez mozogni kellett, amely erősítette fizikumunkat.

7# Házimunkát végeztettek velünk

Sokan emlékszünk rá, hogy gyerekként mi mindenben segítettünk a szüleinknek, így éreztetve velünk, hogy a család minden tagjának hasznosnak kell lennie. Mindenki az erejéhez mérten kapott különféle feladatokat. Ennek köszönhetően nőtt a felelősségtudatunk és szervezettebbé váltunk.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...