Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 gyanús jel a mellnél, ami valami betegségre utal

6 gyanús jel a mellnél, ami valami betegségre utal

Hirdetés

Az életkor előrehaladtával nagyobb bölcsességre, ugyanakkor magasabb kockázatra is szert teszünk a betegségekkel kapcsolatban. Egyes életkorral jelentkező változások a testünkön teljesen normálisak, míg másokat nem szabad félvállról venni. 

 

Hirdetés

Ahogy minden ráktípus esetében, úgy a mellráknál is kiemelkedően fontos a korai felismerés az eredményesebb kezelés és gyógyulás érdekében. Lássuk hát, hogy milyen mellváltozásokat tekinthetünk normálisnak és melyeknél kell gyanút fognunk.

Normál változások

1# Striák
A fogyás és terhesség utáni állapot mellett az életkor előrehaladtával is megjelenhetnek ilyen striák a bőrön, legfőképpen a hason, combon, felkaron, melleken, a csípő tájékon, és a fenéken. A hormonszint csökkenésével a bőr elaszticitása is csökkenhet.

2# Lefelé mutató mellbimbók

A gravitáció sajnos a melleket sem kíméli és az idő előrehaladtával a szövetek is ereszkednek, így nem kizárt, hogy a mellbimbók egyre inkább lefelé mutatnak. Ha valakinek nagyobb a melle vagy testsúly felesleggel küzd, annak erre nagyobb az esélye. Emellett a rendszeresen dohányzó nők hajlamosabbak rá.

3# Mellek közötti távolság növekedése
Az ösztrogén hormon felelős a mellek feszességének fenntartásáért, ezért ha ennek a hormonnak csökken a szintje a szervezetben, akkor a mell is könnyebben veszít alakjából. A kötőszövet helyét egyre inkább zsírszövet veszi át és a mellek úgy tűnnek, mintha távolodnának egymástól.

Gyanús változások

1# Kemény csomók
A legtöbb mellekben felfedezett csomó szerencsére nem rosszindulatú, csupán kötőszöveti felszaporodás, ám mielőtt hanyagul hátradőlnénk a székünkben, menjünk el és vizsgáltassuk meg magunkat. Jobb félni, mint megijedni.

2# Mell fájdalom

A mellben található daganat ritkán okoz fájdalmat, ám ekkor is fontos, hogy megvizsgáltassuk magunkat, hiszen a mellrák egy agresszív formája, a gyulladásos mellrák fájdalmas lehet. Ha a fájdalom nem múlik, sőt erősödik, az több, mint gyanús.

3# Mellbimbó váladékozás

Ha azt veszed észre, hogy rendszeresen folyik valami a mellbimbódból magától vagy nyomás hatására és nem vagy terhes, vagy nem szoptatsz, akkor azonnal nézesd meg magad.

4# A mellek különböznek egymástól

Nagyon ritka, hogy valakinek tökéletesen szimmetrikus mellei legyenek, ám ha ez egyik melled hirtelen látványosan nagyobb lesz, mint a másik vagy egy része duzzadtabbnak tűnik, esetleg változik a formája, akkor irány az orvos.

5# Piros pöttyök

A gyulladásos emlőrák jele is lehet, ha egyéb bőrbetegségre nincs utaló jel. Habár ritka (emlőrákos esetek 2-4%-a) ez a fajta mellrák, mégsem szabad kizárni a lehetőségét.

6# Befelé forduló mellbimbó

A mellbimbó több okból fordulhat befelé, ami lehet gyulladás vagy hegszövet kialakulás is. Nem biztos, hogy rákra utal a jel, ám ha mégis, akkor a bimbó mögötti kivezető csövet is érinti. Mindenképpen meg kell mutatni egy orvosnak.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...