Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 5 leggyakoribb buktató, amit füvesítésnél elkövetünk

5 leggyakoribb buktató, amit füvesítésnél elkövetünk

Egész télen a szép zöld füves udvarról ábrándozunk, aztán most meg úgy nő, mintha húznánk. Hetente egyszer kaszálni kell, ha azt szeretnénk, hogy szép pázsitunk legyen. Van még néhány szabály, amit be kell tartani, annak érdekében, hogy szép udvarunk legyen.

A kert füvesítése egy igen körültekintő folyamat, sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy szép pázsitunk legyen.
Ezek azok a hibák, amiket elkövethetünk a kert füvesítése közben.

Nem megfelelő időben fogunk neki a füvesítésnek

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem csak annyi a dolgunk, hogy elvetjük a fűmagot, és várunk. Az elvetett fűmagot rendszeresen öntözni kell, ezért csak akkor fogjunk neki, ha biztosítani tudjuk a szükséges vízmennyiséget.

Ne füvesítsük be az egész udvart, mert akkor leginkább egy focipályára fog emlékeztetni. Tervezzük meg alaposan, hogy hogyan nézzen ki a kertünk. Alakítsunk ki kis kerti ösvényeket, ültessünk cserjéket, bokrokat. Ősszel, vagy tavasszal füvesítsünk, ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Április a legalkalmasabb időszak lehet, azonban, ha túl szárazság van, akkor öntözzünk rendszeresen.

Ha ősszel akarunk füvesíteni, akkor augusztus vége, szeptember eleje lehet a legalkalmasabb erre. Ilyenkor oda kel figyelni, hogy a lehulló lomb ne maradjon a füvön, mert különben megfullad, és elsárgul a friss gyep.

Az őszi vetéshez már júniusban kezdjük el a felkészülést, szerezzünk be a megfelelő fűmagot. Egy négyzetméternyi területre 30-50 gramm magra lesz szükségünk. Szerezzünk be termőföldet, és abba vessük, hiszen csak így lesz igazán szép a gyep.

Nem készítjük elő a talajt

A talaj legyen gyomoktól, kártevőktől mentes, és tápanyagban gazdag. Az első, és legfontosabb dolog, hogy egy szakember segítségét kérve végezzünk vegyszeres gyomirtást a kertben. Nagyon fontos a talajjavító tápanyagok használata, hogy a talajban lakozó baktériumok a gyep számára hasznos mikróflórává alakuljanak.

Az a termőtalaj, amit hozattunk, minden bizonnyal szintén tele van gyommagvakkal. Miután elterítettük, és megöntöztük, várjunk még pár napot, míg a gyomok kikelnek, hogy ki tudjuk gyomlálni ezeket.

Öntözési bakik

A legjobb, ha egy szakember segítségét kérjük, aki megfelelően ki tudja alakítani az automata öntözési rendszert. Ez a legcélszerűbb, hiszen ezzel nem tudjuk elvéteni a szükséges vízmennyiséget, ami elengedhetetlen a megfelelő pázsit kialakításához.

Ha nincs ilyen öntözőrendszerünk, akkor két-három naponta, reggel korán (este soha ne öntözzük!) öntözzük nagyobb vízmennyiséggel. Hajnalban a legideálisabb a hőmérséklet, és ilyenkor a legkisebb párolgás, így megfelelően fel tudják venni a növények a vizet. A nyári kánikulában, főleg a vetés után 2-3 héttel minden nap öntözzünk, hiszen folyamatosan nedvesen kell tartani a talaj felső rétegét.

Ha elmarad a tápanyagutánpótlás

Ha nem kap elég tápanyagot a fű, akkor elsárgul, és kipusztul. Használjunk szerves anyagú gyeptrágyát, a granulátumokat hamar kimossa az eső. A gyeptrágya hatására a gyökérzet mélyrehatolóbb, és sűrűbb lesz, ezáltal sokkal erősebb, és ellenállóbb lesz a gyepünk.

Fűnyírás

A friss füvet sem szabad elhanyagolni, ha 60%-a elérte a 8-10 centis magasságot, akkor foghatunk is neki. Éles késű fűnyíróval, a fűszál hosszának csak felét nyírjuk le. Nem jó ötlet nagyon rövidre nyírni, mert akkor könnyen kiszárad, és kezdhetjük elölről a telepítést.

tudasfaja.com

loading...