Kezdőlap EGÉSZSÉG 4 súlyos betegség, amit a D-vitamin hiánya okoz a testünkben!

4 súlyos betegség, amit a D-vitamin hiánya okoz a testünkben!

Az UV-B sugárzás bőrfelszínnel kapcsolatba lépve teszi lehetővé a szervezet számár, hogy D-vitamint állítson elő. Napvédő krémek, a napfény túlzott kerülése, kevés szabadban töltött idő és a téli időszak könnyen okozhat D-vitamin hiányt.

 

Míg képesek vagyunk magunk előállítani vagy élelmiszerekkel hozzájutni, azt a májnak és a vesének fel kell dolgoznia ahhoz, hogy tényleges hasznosulni tudjon. Ez azért van így, mert a D-vitamin valójában nem egy vitamin, hanem egy szteroid hormon.

A D-vitamin előnyei

Jelenleg több, mint 33.800 orvosi lapban található D-vitaminról szóló cikk. Mégis mi ez a nagy felhajtás körülötte?


Ez az egyetlen vitamin, amelyik ismeretes gyulladáscsökkentő hatásáról, 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben kifejtett jótékony hatásáról, szívrohamot megelőző tulajdonságáról, agyi egészséget támogató és fertőzéseket kivédő hatásáról.

1. Depresszió

A D-vitamin hiánya a depresszió kialakulásának súlyos kockázati tényezője. Jól ismert, hogy az emberek hajlamosak a téli időszakban, a rövidebb napok alatt melankolikusak lenni. A D-vitamin hiány is szerepel azon faktorok között, amelyek a depressziót és a szisztémás gyulladásokat kiválthatják, mint a rossz táplálkozás, fizikai aktivitás hiánya, elhízás, dohányzás, megváltozott béláteresztő képesség, alváshiány.

2. Csökkenti a fájdalmat

A D-vitamin hiánya csontfájdalmat és idegi problémákat okoz. A Chicagói Loyola Orvosi Egyetem tanulmányában 2-es típusú cukorbeteg, depressziós nőket vizsgáltak. A vizsgálat elején a nők 61%-a számolt be neuropátiás fájdalomról, mint égő fájdalom a lábon, 74%-a pedig szenzoros fájdalomról, mint zsibbadás és bizsergés a kéz- és láb ujjaiban.


A vizsgálat során a résztvevők hetente 50.000 NE D-vitamint kaptak 6 hónapon keresztül. A vizsgálat végén a nők depressziójának szintje szignifikánsan javult, emellett az idegi és szenzoros fájdalmak megszűnését tapasztalták.

3. Javítja a gyulladásos bélbetegséget

Gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén hasznos lehet olyan betegségek kezelésére, mint a Crohn-betegség. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a betegségben szenvedő résztvevők alacsony szérum D-vitamin szintet mutattak. A tudósok azt is megerősítették, hogy a Crohn-nal kapcsolatos gének kifejeződését is csökkentette a megfelelő D-vitamin ellátottság.

4. Mellrák megelőzése

A Creighton Orvostudományi Egyetem által végzett kutatás során több, mint 4 éven keresztül figyeltek meg menopauzás nőket, akik D-vitamin és kalcium kiegészítésben részesültek. Arra jutottak, hogy a rák megjelenésének kockázata 60%-kal csökkent, beleértve az emlő- tüdő- és vastagbélrákot.

tudasfaja.com

loading...