Kezdőlap AKTUÁLIS 300.000 Ft-os bírság érkezhet karácsony után – Rengeteg magyar elhibázza ezt minden...

300.000 Ft-os bírság érkezhet karácsony után – Rengeteg magyar elhibázza ezt minden évben

Hirdetés

Karácsonykor sok családban felgyülemlik a szemét, köszönhetően a csomagolóanyagoknak, ajándékzacskóknak és egyebeknek. Sokan gondolhatják, hogy a fűtési szezonban kiváló alkalom lenne ezekkel a hulladékokkal fűteni a kályhát vagy kazánt.

 

Hirdetés

Azonban a szakemberek egyértelműen figyelmeztetnek, hogy Magyarországon szigorú szabályok vonatkoznak a hulladékkal történő fűtésre, és a jogsértésért komoly büntetések járhatnak.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozza, hogy a hulladékégetés szigorúan tilos, beleértve a csomagolóanyagokat, ajándékzacskókat és más színes papírokat is. Az ilyen anyagok elégetése mérgező gázok kibocsátását eredményezheti, amelyek veszélyeztethetik az egészséget és növelhetik a kéménytüzek kockázatát.

A szóvivő szerint csak kezeletlen fahulladékkal szabad fűteni, és a begyújtáshoz csak fekete-fehér papírt lehet használni. A fényes csomagolópapírok, festett kartondobozok és más karácsonyi hulladékok károsak lehetnek a környezetre és az egészségre.

A kéménytűzök gyakran azokban az otthonokban alakulnak ki, ahol tiltott anyagokkal tüzelnek. Mukics Dániel elmondása szerint minden évben átlagosan 800 és 1000 közötti kéménytűz történik Magyarországon, és ezek gyakran hozzájárulnak a lakástüzek kialakulásához.

A jogszabályok szerint a hulladékégetésért akár 300 000 forintos bírság is kiszabható, és súlyosabb esetekben bűncselekményként is minősülhet. A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a szomszédoknak is joga van bejelentést tenni, ha valaki szeméttel fűt, és az illetékes hatóságoknak ellenőrizniük kell az esetet.

A szóvivő azt is kihangsúlyozza, hogy a kiszolgált karácsonyfákat sem szabad elégetni, mivel ezek szárazságuk miatt könnyen meggyulladhatnak, és kéménytüzet okozhatnak. Ehelyett javasolja, hogy a karácsonyfákat apró darabokra vágva és teljesen kiszárítva használják fűtőanyagként a következő fűtési szezonban.

Végső tanácsként a szakértő azt említi, hogy a kéményeket rendszeresen kell ellenőrizni, és évente legalább egyszer szakemberrel kell tisztíttatni, hogy megelőzzék a kéménytüzek kialakulását. Az ingyenes kéményseprés lehetőségét mindenki kihasználhatja, és ezáltal hozzájárulhat a biztonságos és tiszta otthon fenntartásához.

Hirdetés