Kezdőlap OTTHON KREATÍV 24 ötlet, ha nincs kerted, de van erkélyed

24 ötlet, ha nincs kerted, de van erkélyed

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy ne csak a lakáson belül, hanem azon kívül is minél több zölddel vegyék körbe magukat.    

 

 

Az első szempont nyilván a hely, ahova a növényeket szánjuk. Falon az örökzöldek és a pozsgások érzik igazán jól magukat. Az ablakpárkánynál a hőhatás miatt figyelembe kell vennünk, hogy mögötte üveg van, meg azt is, hogy pl. utcafronton a kitett cserép ne potyogjon a járókelők fejére.
A terasznál arra kell figyelnünk, hogy többnyire pihenőhely, ahol gyerek, kutya, macska is szívesen múlatja az időt, így nem mindegy, mennyire stabilan állnak a – természetesen nem mérgező – növények.

A következő mérlegelendő szempont: mibe ültessük a növényeket. A fából készült láda, vályú, dézsa mind megfelel a célnak. Ezekben nincs pangó víz, mert természetes úton elszivárog. Viszont nem olcsó mulatság, karban kell tartani, újra és újra átfesteni, ráadásul a téli tárolásuk is elég babrás lehet.
Az égetett cserép is nagyon mutatós, ezen azonban a vízkő kicsapódik. Ezt úgy kerülhetjük el, ha 10-15 szem zeovitot (akvarisztikai boltokban árulják) teszünk a cserépbe, mely megköti a vízkövet.
A kőedény is praktikus lehet, mert súlya miatt a szél nem kapja fel, viszont drága, és beültetve szinte mozdíthatatlan.

Egyébként meg bármibe ültethetünk, ha biztosítani tudjuk a megfelelő vízelvezetést, mert a pangó vizet egyik növény se nagyon kedveli. Kiszolgált teáskanna, régi falikút, vödör, gumicsizma vagy csigaház,írja az edenkert.hu

 loading...