Kezdőlap Egyéb
Hirdetés

A földrengések gyorsan zajlanak le, és néhány másodperc vagy perc alatt véget érhetnek. Ezért fontos, hogy előre tervezett és gyakorolt lépéseket alkalmazzunk a biztonságunk érdekében.

Hirdetés

Földrengés esetén az alábbi teendők és tilos dolgok segíthetnek a biztonság fenntartásában:

Mit tegyünk földrengés esetén:

    1. Maradjunk nyugodtak: Próbáljuk meg megőrizni a hideg fejünket. A pánik elkerülése érdekében fontos a nyugalom megtartása.
    2. Maradjunk az épületen belül: Amíg tart a rengés, általában az épületen belül a legbiztonságosabb helyen vagyunk. Ne próbáljunk kimenekülni az épületből, mert az épületen kívül sok veszélyforrás lehet (leszakadó épületrészek, vezetékek stb.).



  1. Keressünk menedéket: Ha van rá lehetőség, keressünk menedéket olyan helyen, ahol a legkevesebb veszélyt jelentik ránk zuhanó tárgyak vagy épületrészek. Az asztalok alatt, az ajtókeretben, a szoba sarkában lehetnek viszonylag biztonságos helyek.
  2. Tartsuk távol magunkat az ablakoktól és üvegektől: A rengés során az üvegek, ablakok könnyen összetörhetnek és sérülést okozhatnak. Távolodjunk el ezektől a területektől.
  3. Próbáljunk kommunikálni: Ha valaki más is velünk van az épületben, igyekezzünk kommunikálni vele és segítségére lenni.

Mit NE tegyünk földrengés esetén:



  1. Ne rohanjunk az ajtó felé: A rengés alatt az ajtók könnyen bezárulhatnak vagy becsapódhatnak, így sérülést okozva. Nem érdemes az ajtóhoz rohanni.
  2. Ne használjuk a lifteket: A rengés során a liftaknák veszélyesek lehetnek. Ne használjuk a lifteket, mert azok elakadhatnak vagy nem működhetnek megfelelően.
  3. Ne fussunk az épületből kifelé: Az épületen kívül is sok veszélyforrás lehet a rengés idején. Szilárd tárgyak, épületrészek, vezetékek stb. leszakadhatnak és veszélyeztethetik az életünket.
  4. Ne használjuk a telefont feleslegesen: A hatóságoknak és mentőszolgálatnak szüksége lehet a szabad vonalakra. Csak életveszély esetén használjuk a telefont, hogy a segítség elérjen hozzánk.

 

Hirdetés