Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ 2. gyerek vagy a családban? Ezzel a karmával születtél a Földre!

2. gyerek vagy a családban? Ezzel a karmával születtél a Földre!

Hirdetés

Egy nagy családban sok a testvér, kicsik és nagyok, lányok és fiúk veszik körül egymást. Amíg az elsőszülött a „főnök” szerepében tetszeleg, a legkisebb pedig a család szeme fénye és próbál mindenkit elbűvölni, addig a középső igyekszik megtalálni a helyét a nagy egészben. Ő az, akivel a legtöbb gond van, és aki a leginkább hajlamos a lázadásra.

Egy tanulmány szerint a másodszülöttek hajlamosak problémás viselkedésre és kisebb-nagyobb bűntettek elkövetésére is. Floridában és Dániában végeztek vizsgálatot, aminek az eredménye az lett, hogy a résztvevő családokban a másodszülötteknek 20-40%-kal nagyobb eséllyel volt dolguk az igazságüggyel.

Hirdetés

Mi az oka ennek a problémás viselkedésnek?

A szakemberek szerint a szülők figyelmének óriási szerepe van a gyermek személyiségének kifejlődésében. Miközben az elsőszülött felnőttekkel körülvéve a figyelem egyetlen élvezője és a legkisebb már csak jelenlétével is megolvasztja a szíveket, addig a középső gyermek úgy érzi, hogy versenyeznie kell mindezekkel és annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmet, lázadó magatartáshoz folyamodik.

Természetesen vannak kivételek és ez a jelenség nem csupán a második, de nagyobb testvér létszám esetén, az utána következő gyermekekre is igaz lehet. Az viszont kétségtelen, hogy a születési sorrendnek jelentős szerepe van a lelki fejlődésben.

A szülők szerepe…

…elsődleges gyermekeik személyiségének kialakulásában és fejlődésében. A legfontosabb mindenek előtt, hogy akárhány gyermek is legyen a családban, mindenki részesüljön egyenlő mértékben a szeretetből, törődésből és figyelemből.

Nagyon szépen látszik abból, ahogyan egy gyermek viselkedik másokkal, hogy a szülei hogyan bánnak vele. A gyermeket aligha lehet hibáztatni, hiszen mindig mintát utánoz.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés