Kezdőlap EGÉSZSÉG 11 figyelmeztető egészségügyi állapot, amely lábduzzanatot okozhat

11 figyelmeztető egészségügyi állapot, amely lábduzzanatot okozhat

Néha a tested adhat olyan jelzéseket az egészségügyi állapotoddal kapcsolatban, amelyekről fogalmad sincs. Bőrbetegségek, testszagok, bizonyos érzetek olyan figyelmeztető felhívások, amelyekre szükségünk van, hogy a megfelelő kezelést megkaphassuk és meggyógyuljunk.

A duzzadt lábak is egy ilyen jel. Időnként azt tapasztalod, hogy a lábad fájdalmasan puffadt és nem tudod az okát? Talán a hosszan tartó talpon állás lehet az ok, különösen meleg, magas páratartalmú levegőben, azonban komoly egészségügyi állapot is meghúzódhat a háttérben. Hallgass a testedre!

Gyógyszer-intolerancia

A szervezet reagálhat bizonyos gyógyszerekre, például antidepresszánsokra, vérnyomásmérő szerekre, ösztrogén alapú receptekre vagy szteroidokra ilyen módon. Ezen gyógyszerek miatt mind a lábfejed, mind a lábad megduzzadhat mellékhatásként.

Nyiroködéma

Ha a nyirok felszaporodik a nyirokcsomókban, akkor azt nyiroködémának nevezzük. Sok esetben a duzzanat sokkal hangsúlyosabb a nap folyamán és éjszaka csökken. A lábak felemelése vagy kompressziós ruhák viselése segíthet. Nyiroködémát sok minden okozhat, beleértve a rákot, fertőzéseket vagy sérüléseket.

Szívprobléma

Ha a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért a szívből a gyenge keringés miatt, akkor felesleges folyadék halmozódhat fel bizonyos helyeken. A veleszületett szívelégtelenség és a szívbetegség két fontos szív-érrendszeri körülmény, ahol a lábfej duzzanata az egyik jel. Menj el orvoshoz!

Kötőszöveti gyulladás

Olyan bakteriális fertőzéstől lehet, amely a a bőr alatti sejteket támadja. A tünetek közé tartozik a fájdalom, a bőrpír és a duzzanat a lábfejben vagy a lábszárban. Antibiotikum kezelés szükséges.

Pajzsmirigy alulműködés

Az alacsony pajzsmirigy funkció rossz vérkeringést és folyadék visszatartást okozhat lábakban és a bokánál. A kóros pajzsmirigy működés egyik első jele az egyik vagy mindkét láb duzzadása.

Vese- vagy májbetegség

A testben felhalmozódhat a folyadék, és a vese- vagy májműködési zavarok miatt is és összegyűlhet a lábfejben. Súlyosabb esetekben a szervek elégtelenségéről lehet szó. Ha más tünetek is járnak vele, mint például légzési nehézség, fáradtság, súlygyarapodás vagy hasűri folyadék, azonnal fordulj orvoshoz!

Gyenge visszerek

Ha a visszerek gyengülnek vagy megsérülnek, folyadék szivároghat ki belőlük a szövetekbe, főként a lenti végtagokon a lábnál és a bokáknál. A vér nem megfelelően áramlik, és ezért számos más problémához vezethet. A lábak duzzanata jellegzetes elsődleges jel ilyenkor. Menj el orvoshoz, ha ezt tapasztalod!

Köszvény

A köszvény hirtelen lép fel, ha túl sok húgysav gyűlik össze az ízületekben. A gyakori tünetek a melegség, fájdalom és duzzanat a végtagokban, így a lábban is. A tünetek figyelmen kívül hagyása súlyos egészségügyi problémákhoz, például vesebetegséghez vezethet. A kezelés magában foglalja a vízelvezetést és gyógyszeres terápiát is.

Hormonális változások

A hormonháztartás megváltozhat a terhesség, a fogamzásgátló gyógyszerek, a hormonpótló terápia vagy az endokrin rendszer kiegyensúlyozatlansága miatt. A folyadék visszatartása és a lábakban kialakult ödéma gyakori, és néha önmagában is eltűnik.
Ha a problémája tartós, és gyógyszerhez kötődik, vagy hormonbetegségről van szó, beszélj az orvosoddal a megoldásról.

Vérrögök

Vérrögök bárhol kialakulhatnak a szervezetben, megakadályozva a véráramlást az erekben. Blokkolva a vér áramlását a lábaktól a szívig, folyadék halmozódhat fel a lábakban. Ha a duzzanat mellett vörösséget vagy elszíneződést is észlelsz, fordulj azonnal orvoshoz.

Ízületi gyulladás

Az osteoarthritis (krónikus ízületi gyulladással járó csontbetegség) általában az egyik lábát érinti, és merevséget, fájdalmat és duzzanatot okozhat. A reumatoid arthitis (krónikus sokízületi gyulladás) esetén az ízületeket körülvevő bélés gyullad. A reumás ízületi gyulladás megjelenhet mindkét lábfejben, majd szétterül a test más részeire.

Egyéb problémák, mint a súlygyarapodás is kapcsolódnak a duzzadt lábakhoz. Ha hirtelen, ismétlődő vagy hosszú ideje fennálló láb ödémát tapasztalsz, akkor azonnal beszélj egészségügyi szakemberrel.
A duzzanat okaitól függően javasoljuk, hogy alkalmazz jeget és emeld meg a végtagot, amíg megkönnyebbülést nem érzel. A súlyos körülmények mélyreható kezelést igényelnek.

loading...