Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 zseniális ötlet, amitől a legkisebb kert is tündérországgá változik!

10 zseniális ötlet, amitől a legkisebb kert is tündérországgá változik!

Hirdetés

Bár nem lakásban laksz, mégis kicsi a kerthelyiséged? Nem kell egyből elkeseredned és elvetned a kerttervezés ötletét. Ha elég kreatívan használod ki a teret, akkor mesés kiskertet hozhatsz létre magadnak és a családnak, ahol akár még szabadtéri tevékenységekre is lesz alkalmatok.

Ügyesen kell trükközni a színekkel, térelválasztással, bútorokkal és az alapanyagokkal és mindjárt egy irigylésre méltó kiskert boldog gazdája lehetsz. Olvass tovább, a hasznos tippekért!

Hirdetés

1. Minden négyzetcentiméter számít

Mindig használd ki a rendelkezésre álló teret és olyan formákat alakíts ki, amelyek igazodnak a területhez. Ne készíts ovális ágyást egy négyszögletes kertbe. Készíts sziklakertet, amely kimagasodik a környezetéből és helyezz rá virágokat, fűszernövényeket, így növelheted a teret optikailag.

2. Vertikális növényelhelyezés

Ezt nem csak az erkélyek, de a kisebb méretű kertek esetében is célszerű kihasználni. Húzz fel egy fából készült falat, amelyben lukakat kialakítva, függőlegesen is ültethetsz palántát. Felállított raklapokra rögzíthetsz cserepeket és felfelé szépen terjeszkedhetsz.

3. Használj kavicsot vagy kőtörmeléket

Feldobja a kertet, ugyanakkor optikailag is nagyobbá teszi a területet, ha világos kavicsokat vagy kőtörmeléket szórsz az ágyásra.

4. Függessz fel cserepeket, ahová csak lehet

Szintén egy jó helykihasználási módszer, ha több cserepet is akasztasz a kert különböző pontjaira, így egy mesés virágerdőt alakíthatsz ki magadnak.

5. A lugas varázsa

A lugassal igazán varázslatossá tudod tenni még a legapróbb kertet is, hiszen a mérete választható, ugyanakkor nem foglal sok helyet, ha nem akarod. Futtasd be tetszés szerint futónövénnyel és mindjárt több zöld fogja borítani a területet.

6. Színkavalkád

Minél több színt alkalmazol, annál érdekesebb és tágasabb lesz a tér. Ültess különböző színű virágokat, a sötéteket kombináld apróbb világos virágokkal, helyezz el homok színű és világos kaspókat is, hogy még világosabb legyen a hatás.

7. Kis tavacska

Egy kicsi tavacska még a legkisebb kertben is elfér, és mi sem tehetné kellemesebbé a helyet, mint a nyugtató vízfelület, amely körbe van ültetve szebbnél szebb virágokkal és zöld növényekkel.

8. Térelválasztás okosan

Mindig olyan térelválasztókat válassz, amelyek némileg átengedik a fényt, hogy ne a teljes elszeparáltság érzését keltse. Futtathatsz rájuk növényeket is, így sokkal érdekesebben mutat majd. Segítségükkel olvasó sarkot vagy sütögető helyet is elszeparálhatsz.

9. Téglák a kertbe

Ha természetes hatásra vágysz és szeretnél kis ösvényeket kialakítani a kertben, akkor válassz bontott téglát és azt helyezd le. Nem muszáj mérnöki pontossággal dolgozni, hiszen elrontani nem lehet, maximum mesebeli hatású lesz.

10. Kisebb, egyszerű bútorok

Válassz olyan bútorokat, amelyeket könnyen lehet mozgatni és kis helyet foglalnak, abban az esetben, ha vendégvárás miatt többre van szükség vagy éppen szeretnél elrakni belőle néhányat.

tudasfaja.com

Hirdetés