Kezdőlap EZOTÉRIA 10 tipp, hogy a düh és a harag elmúljon Karácsonyra

10 tipp, hogy a düh és a harag elmúljon Karácsonyra

Füstölög, ha a reggeli csúcsforgalomban valaki Ön elég vág? A vérnyomása rakétasebességgel száguld felfelé, ha a gyermeke felesel? A harag egy normális, sőt egészséges érzelem, azonban fontos, hogy foglalkozzon vele, és ne romboló módon vezesse le. A fékezhetetlen harag ugyanis mind Önre, mind kapcsolataira rossz hatással van.

 

 

Közeledik a szeretet ünnepe, a Karácsony, így mindenki számára fontos, hogy nyugodt szívvel töltse el az ünnepeket…

 

Kezdje 10 tippünkkel haragja megszelídítését!

1. Gondolkozzon, mielőtt beszélni kezd

A pillanat hevében nagyon könnyű olyat mondani, amit később megbánunk. Mielőtt megszólal, gondolja végig, mit szeretne mondani, vagy ne mondjon semmit, inkább várja meg, amíg lenyugszik kicsit. Gondoljon arra, ha mások hirtelen haragjukban olyat mondanak Önnek, ami miatt megbántódik, ugyanezt ők is hasonlóan bántónak fogják megélni.

2. Ha már nyugodt, fejtse ki nyugodtan, miért haragudott meg

Ahhoz, hogy ne frusztrálja a harag, fejezze ki asszertíven, pontosan mire gondolt, mi bántja. Közölje a problémáit és igényeit egyértelműen és közvetlenül, anélkül, hogy fájdalmat okozzon másoknak.

3. Egy kis testmozgás mindig segít

A fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a stresszt és dühöt. Ha úgy érzi, a dühe egyre növekszik, menjen el sétálni vagy, ha szereti, fusson egy kicsit. Persze bármilyen másfajta testmozgás, amit szeret, hasznos lehet a düh levezetésére.

4. 5 perc szünet

Ha úgy érzi, túlfeszül a húr, adjon magának egy rövid szünetet, hogy megnyugodhasson. Pár perc csend a kellő időben segíthet Önnek, hogy  jobban érezze magát anélkül, hogy elszakadjon a cérna és esetleg környezetén vezesse le a feszültséget.

5. Határozzunk meg a lehetséges megoldásokat

Dolgozzon ki megoldási stratégiákat a dühkezelésre, amelyeket szükség esetén bevethet. Így a megoldásra fog koncentrálni, ahelyett, hogy a dühe áradna szét. Gyermeke szobájában rendetlenség van, amitől megőrül? Csukja be az ajtót. Partnere minden este késik a vacsoráról? Vacsorázzon nélküle. Emlékeztesse ilyenkor magát, hogy a harag semmit nem fog megoldani és csak ront a helyzeten, ráadásul még rombolja is önmagát vele.

6. Írja le, miért haragos

Annak elkerülése érdekében, hogy bírál vagy hibáztat valakit – ami csak növeli a feszültséget – írja ki magából a problémát. Például: “Ideges vagyok, hogy elhagyta az asztalt anélkül, hogy segítsen az ételt elpakolni,” és véletlenül se ezt: “Soha nem segít a házimunkában!” A leírt szavak segítenek elengedni a haragot és túllépni rajta.

7. Ne tartson haragot

A megbocsátás a leghatékonyabb eszköz a harag legyűrésére. Ha lehetővé teszi önmaga számára, hogy a harag és más negatív érzelmek uralkodjanak el önben, ezzel kiszorítva a pozitív érzéseket, könnyen megeshet, hogy elnyelve a saját keserűségét, vagy igazságtalanság érzését valójában csak önmagát rombolja le és építi le érzelmileg. Ha meg tud bocsátani annak, aki feldühítette Önt, azzal el tudja engedni haragját, tanulhat belőle és nem mérgezi önmagát vele tovább. Nem reális azt elvárni, hogy mindenki úgy viselkedjen minden alkalommal, ahogy az Önnek megfelelő.

8. Humorral adja ki a feszültséget 

Használja a humort és ezzel próbáljon meg szembenézni haragjával, keserűségével, dühével. Egy jókor, jó időben elmondott vicc mindig kihúzza a harag méregfogát. Azonban kerülje a szarkazmust, mert olykor ez még tovább ront a helyzeten.

9. Végezzen relaxációs gyakorlatokat

Önuralmát néhány relaxációs vagy légzőgyakorlattal is könnyedén visszanyerheti. Például ismételjen meg egy-egy nyugtató szót vagy kifejezést, mint például: “Nyugi, minden rendben van.” Esetleg hallgassa meg kedvenc zeneszámát, vagy kapcsoljon be egy kis relaxációs zenét, írjon naplót, esetleg ha éppen ideje és lehetősége engedi, végezzen el néhány jógagyakorlatot.

10. Kérjen segítséget

A harag kezelését meg kell tanulni és időnként fel is kell frissíteni ezt a tudást. Ha azonban nem tudja kezelni dühét, esetleg hirtelen dühkitöréseit nem tudja „házi” módszerekkel kordában tartani és haragja kikerül a saját ellenőrzése alól, ne szégyelljen segítséget kérni.
loading...