Kezdőlap AKTUÁLIS Változnak az anyakönyvvezetés szabályai – Rengeteg keresztnevet érint

Változnak az anyakönyvvezetés szabályai – Rengeteg keresztnevet érint

Hirdetés

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTT) fontos lépéseket tesz az anyakönyvezéssel kapcsolatos törvények módosítására, miután áttekintette a névviselést érintő adateltérések okait és lehetséges megoldásait.

 

Hirdetés

A tervezett módosítások a családi nevek és utónevek tisztázását célozzák meg, hogy azok megfeleljenek az érintettek szándékainak és a jogi előírásoknak.

Az egyik fontos változás a családi nevek (vezetéknevek) korrekcióját célozza meg, különösen azokban az esetekben, amikor a névváltoztatási ügyekben eltérések merülnek fel az „ä” betű használatával vagy annak mellőzésével kapcsolatban.A tervezett módosítás lehetővé tenné az „ä” betű bejegyzését az anyakönyvbe, ha az érintett vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi bejegyzésében szerepel. Emellett azok, akik nem kívánják viselni az „ä” betűt tartalmazó családi nevet, kérvényezhetik annak mellőzését az anyakönyvben.

Az új törvényjavaslat lehetőséget biztosít az érintetteknek a születési név és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő név közötti eltérés rendezésére.

A változtatások érintik az utóneveket is, amelyek tekintetében a jövőben csak két utónevet lehet majd bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe.

A régebbi anyakönyvekben több mint két utónevvel rendelkezőknek választaniuk kell azok közül, melyik kettőt kívánják használni a személyi okmányaikban.A tervezett változtatások célja az adatok pontosítása és harmonizálása, hogy azok megfeleljenek az érintettek szándékainak és az érvényes jogszabályoknak.

A javaslat részletesen foglalkozik a halotti anyakönyvek kutathatóságának időbeli korlátozásával is, amelynek célja az érintett családok jogainak és a magánélet védelmének biztosítása.Az anyakönyvezéssel kapcsolatos törvényjavaslatról és annak részleteiről további információk a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium hivatalos honlapján érhetők el.

Hirdetés