Kezdőlap AKTUÁLIS Változik a Munka Törvénykönyve: 2023-tól új szabadságolási szabályok léphetnek életbe

Változik a Munka Törvénykönyve: 2023-tól új szabadságolási szabályok léphetnek életbe

Hirdetés

Jelentős változások lesznek jövőre a Munka Törvénykönyvében (MT), amelyekről már a jövő héten szavazhat az országgyűlés. Nő az apanapok száma, változik a szülői szabadság, illetve módosul a munkavállalók előírt kötelezettsége a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása tekintetében.

 

Hirdetés

A Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes által benyújtott „Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények” részletes vitája a korábbi ülésnapon lezárult, így a szabadságokkal, a munkavállaló és, munkáltatói jogokkal kapcsolatosan több rendelkezés is megváltozik, és van, ahol ez a korábbinál jóval hátrányosabban érinti a munkavállalókat.

Milyen változásokat hoz a Munka Törvénykönyvének módosítása, amely a parlament honlapján is olvasható?

  • duplájára nő az apanapok száma, ami így két hónapon belül 10 alkalom lesz,
  • a gyermek hároméves koráig 44 napnyi szülői szabadság jár majd,
  • a  gondozói szabadság átültetésével pedig, akinek hozzátartozója vagy vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.


Az MT alapján mindenkinek jár a garantált alapszabadság, ami jelenleg 20 munkanapot jelent. Ehhez olyan pótszabadságok járulnak, mint

  • az életkor alapján járó pótszabadság, ami legfeljebb 10 munkanap,
  • a gyermekek 16 éves koráig járó pótszabadság, ami gyermekenként 2, de egy évben legfeljebb 7 munkanap,
  • a fogyatékossággal élő gyerekek után plusz 2 nap,
  • a sugárzásnak kitett vagy föld alatt dolgozó, illetve súlyosan egészségkárosodott dolgozóknak 5 nap.

A kisgyermekes szülők munkafeltételei rugalmasabbá válhatnak:

  • a munkavállaló a gyermek nyolcéves koráig kérheti a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatását
  • a változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelemre a munkáltató köteles 15 napon belül írásban válaszolni.

Az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével a munkáltatóknak rövidebb határidőkkel, részletesebb információkat kell majd nyújtaniuk:

Hirdetés