Kezdőlap OTTHON KREATÍV Így termessz végtelen mennyiségű kurkumát akár odabent

Így termessz végtelen mennyiségű kurkumát akár odabent

A kurkuma a világ egyik legegészségesebb tápanyaga, a világ minden táján ismerik és használják gyógyászati célokra. Termesszünk mi magunk végtelen mennyiségű kurkumát!

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.

A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. A vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot; gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt; serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is); koleszterincsökkentő hatású; javítja a látást, fájdalomcsillapító, véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket, serkenti az epe kiválasztását, a máj működését, és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van.

Hogyan termesszük?

Egy kisebb kurkumát, amelyen már vannak gumók helyezzünk el egy virágos láda közepébe, gazdag, természetes, enyhén nedves talajba. Körülbelül 2 hüvelykujj mélyen legyen. A tartály külső részét öntsük fel vízzel és kissé öntöttük meg a kurkumás ültetést is. Két naponta 1-szer kell locsolni, mindig tartsuk átázott, de nem túl nedves talajon.

A kurkuma kifejlődése 6-10 hónapot vesz igénybe. Nagyon egyszerű a termesztése, nem igényel különösebb gondot vagy figyelmet. Az újonnan termett kurkumákból hagyhatunk a talajban termés után, amelyek később újabb termést hoznak. Szobahőmérsékleten, ne tegyük ki erős napsütésnek vagy hidegnek.

Szerző: tudasfaja.com

 

loading...