Kezdőlap AKTUÁLIS Rossz hír jött a nyugdíjak kifizetéséről, sokan nem tudnak erről

Rossz hír jött a nyugdíjak kifizetéséről, sokan nem tudnak erről

Hirdetés

Közeledve a nyugdíjkorhatárhoz, sokan gondolkodnak azon, hogyan növelhetnék várható nyugdíjuk összegét. Egyik gyakori elképzelés, hogy a nyugdíjba vonulás előtt magasabb bérrel kecsegtető munkahelyet keresnek, netán másodállást vállalnak.

 

Hirdetés

Azonban Farkas András nyugdíjszakértő szerint ez csak bizonyos esetekben éri meg – írja a Pénzcentrum.

Farkas András elmondása szerint tévedés azt hinni, hogy pusztán a magasabb bér miatt jelentősen növekedhetne a nyugdíj összege.

A szakember szerint nincs értelme néhány évvel a nyugdíjba vonulást megelőzően munkahelyet váltani csupán azért, hogy az új helyről kapott magasabb bér növelje a nyugdíjat.Ugyanis az utolsó évek keresete csak egy kis tényező a nyugdíjszámításban; az 1988-tól megszerzett összes keresetet figyelembe kell venni.

A magasabb kereset miatt munkahelyet váltani akkor érdemes, ha a cél a tartalékképzés és az öngondoskodás. Ha a munkavállaló félreteszi a többletet a nyugdíjmegtakarításába, anyagilag jobban járhat a nyugdíjas években.

Ez is csak akkor érvényes, ha már korábban is rendelkezett nyugdíjmegtakarítással. Vagyis egy átlagos keresetű dolgozónak nem érdemes néhány évvel a nyugdíjazása előtt munkahelyet váltania csupán azért, hogy a néhány évnyi magasabb kereset növelje a későbbi nyugdíját.

Magyarországon a közvetlenül nyugdíj előtt álló 55-65 éves korosztály, illetve a 65 év feletti korosztály egyre nagyobb hányadát teszi ki a foglalkoztatottak csoportjának.

2013-ban a foglalkoztatottaknak 13,3 százalékát tette ki az 55-65 közötti korosztály, 2023-ban azonban már 16,7 százalék volt az arányuk. Emellett a nyugdíjaskorúak részaránya is folyamatosan növekszik a munkavállalók között.Összességében tehát a nyugdíjazás előtti munkahelyváltás csak abban az esetben lehet kifizetődő, ha a magasabb keresetet tartalékképzésre és nyugdíjmegtakarításra fordítják.

A nyugdíj összegének növelésében ugyanis nem a néhány évnyi magasabb kereset a döntő tényező, hanem a hosszú távú, tudatos pénzügyi tervezés és öngondoskodás.

Hirdetés