Kezdőlap AKTUÁLIS Pár perce jött – Ha neked is visz ilyet a postás, nincs...

Pár perce jött – Ha neked is visz ilyet a postás, nincs mese, ezért is fizetni kell év végén

Hirdetés

A hideg téli hónapok beköszöntével elengedhetetlen, hogy felkészítsük otthonunk vízhálózatát a kemény fagyokra.

 

Hirdetés

A vízmérők és vezetékek megfelelő védelme kulcsfontosságú, hiszen a fagyok okozta károk nemcsak a vízszámlánkra, hanem akár a családi költségvetésre is jelentős terhet rónak.

A vízórák és vezetékek fagyás elleni védelme nem csupán a ritkán használt nyaralók vagy kerti csapok problémája; a rendszeres mínusz hőmérséklet esetén bármelyik otthon vízhálózata veszélyeztetve lehet. Ebben az időszakban nemcsak a fagyveszélyre, hanem a vízmérők cseréjének időszakosságára is érdemes figyelmet fordítani.

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a vízórákat nyolcévente cserélni szükséges, hogy azok továbbra is pontosan és megbízhatóan mérjék a vízfogyasztást. Ezen felül, a fagyás elleni védelemre is gondot kell fordítani, különösen azoknál az óráknál, amelyek a kertben vagy aknában találhatók.A vízmérők és vezetékek védelmének elmulasztása komoly következményekkel járhat. Amennyiben a vízóra vagy a vezetékek befagynak, a hozzájuk kapcsolódó javítási költségek mellett az elszivárgó víz miatti kiadásokat is állnunk kell.

A károk megelőzése érdekében érdemes szigetelő anyagokkal beborítani a vízmérőket, például pléddel, hungarocell-lel vagy más hőszigetelő anyaggal. Emellett a szabadban futó vezetékeket is érdemes védeni, hogy megelőzzük azok befagyását és károsodását.

Fontos, hogy a szigetelés ne akadályozza meg a vízóra számlapjának olvashatóságát, így a mérés pontosságát is megőrizhetjük. A fagyás következtében a vízóra üvege is könnyen berepedhet, ami szivárgáshoz vezethet. Ilyen esetben az óra cseréje elkerülhetetlen, és figyelni kell arra, hogy a cserét a tulajdonos minél hamarabb elvégeztesse.A vízvezetékek befagyása is komoly problémákat okozhat. Ha a fagyás miatt a vezetékek megrongálódnak, a szivárgás elkerülése érdekében a tulajdonosnak kell gondoskodnia a javításról és a vezetékek kiolvasztásáról. Fontos megjegyezni, hogy ha a probléma az óra előtt történik, akkor a helyi vízművek szakembereit kell értesíteni.

A vízmérők cseréjének időzítése szintén kritikus. A jogszabályok értelmében egy mérő csak 8 évig használható, és a cserét a lejárati év december 31-éig kell elvégezni. Ha a vízmérő cseréje ezen időpontig elmarad, a mellékszolgáltatási szerződés megszűnik, és csak hosszas utánajárás után lehet újat kötni. Ezért érdemes időben figyelni a vízmérők hitelességére, és szükség esetén azonnal intézkedni a cserével kapcsolatban.

A vízmérő cseréje azonban nemcsak időben, hanem költségben is fontos tényező. A Fővárosi Vízművek árlistája alapján a vízmérő cseréje bizonyos időpontokban olcsóbb lehet. Hétköznap 7:00-15:00 között hívjuk ki a szerelőt, hogy a költségek alacsonyabbak legyenek. Emellett érdemes figyelni az időpontfoglalásra is, mivel a vízművek különdíjat számolhatnak fel sikertelen kiszállás esetén.Az elhanyagolt vízmérők és vezetékek komoly pénzügyi és műszaki kockázatokat hordoznak magukban. A megelőzés érdekében javasolt rendszeresen ellenőrizni a vízmérőket, szigetelni azokat a fagy ellen, és időben intézkedni a cserével kapcsolatban. Ezzel nemcsak a vízhálózatunk, de a pénzügyi stabilitásunk is megőrizhető a hideg téli hónapokban.

Hirdetés