Kezdőlap Egyéb Országos figyelmeztetés, mindenkinek aki használ bankkártyát! A rendőrség mindenkit figyelmeztet

Országos figyelmeztetés, mindenkinek aki használ bankkártyát! A rendőrség mindenkit figyelmeztet

Hirdetés

Állampolgári felhívást adott közre a Rendőrség. Alább olvashatja, és szükség esetén mentse is el, hogy mindenki megtudja !

” Tisztelt Állampolgárok !”

Hirdetés

Az utóbbi időben elszaporodtak a bankkártya adatokkal visszaélő tolvajok Magyarországon, ezért mindenkit felhívunk, hogy az alábbi dolgokat ellenőrizze, mielőtt bedugja a kártyáját az ATM-be.

Talán nem is hinnéd, de mialatt a rutinos, pár másodperces tranzakcióval készpénzt veszel fel megszokott ATM-ednél, a tolvajok megszerzik a kártyaadataidat és a PIN kódodat, majd hamarosan meglépnek a pénzeddel is úgy, hogy mindeközben a bankkártya végig a pénztárcádban van. Hogy is van ez?

Noha még mindig a kártyánkon van, de a mágnescsík az 1950-es évek technológiáját idézi. Az elmúlt bő fél évszázad alatt a technika nem csak túlhaladta a mágnescsíkot, de elég hosszú kifutást biztosított a visszaélések egyre precízebb kifejlesztésére is.

Míg kezdetben a dombornyomott bankkártyával éltek vissza inkább, addig a 90-es évektől egyre gyakoribbá váltak a bankkártya mágnescsíkjának lemásolásával kapcsolatos visszaélések. Az eredeti bankkártyáról megszerzett mágnescsík-adatokkal reprodukált új bankkártya, melyet klónozott kártyának hívunk, egészen az eredeti bankkártya letiltásáig remekül használható, hiszen a kártyaelfogadó infrastruktúrában egy teljes értékű eredeti bankkártyának látszik. Ha a kereskedő is be van avatva, akkor elegendő egy sima plasztiklapra felvinni a mágnescsíkot, majd azonnal alkalmas vásárlásra. Ha a kereskedő nincs beavatva, abban az esetben kényelmetlenebb a helyzet, hiszen egy valódi kártyát kell gyártani megfelelő grafikával és vésett vagy dombornyomott adatokkal.

Logikus, hogy a kártyaadatokat (köztük a mágnescsík adatait) egy kereskedőnél könnyen el lehet lopni a kártyaelfogadás során, ez azonban megkívánja, hogy a kereskedő is benne legyen a buliban, amely a ritkább megoldás. A bűnözők ezért a kártyaadatokat olyan módon szerzik be, ahol nem kell emberrel érintkezniük. Ezek pedig a bankjegy-automaták, azaz az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta újra gyakran használt ATM-ek.

Mi is történik ilyenkor?

Mint az alábbi videón látható, mindössze 7 másodperc elegendő a bűnözőknek arra, hogy felszereljék a kártyaadatok ellopásához szükséges kiegészítő berendezéseket az ATM-re. Egyikük a kamerát helyezi el az ATM felső részén, a másikuk pedig a mágnescsíkolvasó előtétet illeszti rá a kártyakiadó nyílásra:

Míg régen szemmel észrevehetően utánzatok voltak ezek a kiegészítők, így könnyen rá lehetett jönni, hogy manipulált az ATM, addig a mai világban már az eredetivel megegyező minőségű, anyagú és színű kiegészítők kerülnek fel az automatákra, melyekről talán csak a berendezést tervező mérnök vagy az azt javító műszerész ismeri fel, hogy idegen alkatrész.

Ezeken az előtéteken át kell tolni a kártyát az ATM valódi kártyakiadó nyílásáig, mialatt az előtétbe rejtett mágnescsík olvasó leolvassa a kártyaadatokat, melyet vagy eltárol a leszerelésig, vagy fejlettebb változatban rádiós úton azonnal továbbít a közelben ülő bűnöző felé.

Ez ellen találták ki a mérnökök azt a megoldást, mellyel a kártyát mind elvételkor, mind visszaadáskor “rezegteti” az ATM. Gyors előre-hátra, illetve fel-le mozgásokkal megzavarja az illegális mágnescsík olvasót, hiszen a mágnescsíkot periodikusan eltávolítja az olvasótól vagy/és a beolvasandó adatokat keveri össze, illetőleg a kettőt kombinálja.

Amennyiben esztétikus, de gyanús előtétet látunk az ATM kártyakiadó nyíláson, mellyel a kártyát nagyon mélyre kell tolni, akkor fogjunk gyanút és finoman mozgassuk meg az előtétet. Ha a kezünkben marad, akkor biztosan nem eredeti, így azonnal jelentsük az esetet a banknak és a rendőrségnek!

Természetesen a mágnescsík leolvasással még csak vásárolni lehet a kártyával, amelyhez a bűnözőknek személyesen meg kell jelenniük egy kereskedőnél. Mivel ez magában hordozza a lebukás veszélyét, sőt még kamerák is rögzíthetik a kártya használatát bizonyítékként, ezért sokkal kényelmesebb, ha a PIN kódot is az ATM-nél szerzik meg. Erre a célra egy kamera szolgál, mely a billentyűzetre irányul és rögzíti, hogy mely számjegyeket ütöttük be.

Mire figyeljünk oda?

Ezért ha a manapság egyre elterjedtebb, billentyűzetet három oldalról takaró műanyag lemezek hiányosak vagy teljesen hiányoznak az ATM-en, miközben ott kéne lenniük, mindenképpen fogjunk gyanút és ellenőrizzük, nincs-e kamera az ATM-re szerelve, mely a billentyűzetre irányul.

A fentiek miatt az is nagyon fontos, hogy mindig takarjuk a PIN kód bevitelt még akkor is, ha semmilyen gyanúra okot adó jelet nem látunk. Erre több tippet is bemutat az alábbi videó:

Természetesen ma már nem vagyunk ennyire kiszolgáltatva. Egyrészt a kártyatársaságok, sőt maguk a bankok is csalásfigyelő rendszerekkel védik a kártyabirtokosokat az ilyen típusú visszaélések ellen, hiszen egy pár órás időeltéréssel itthon és egy távoli ázsiai országban használt bankkártya fizikailag nem lehet ugyanaz. Másrészt itthon már mindegyik ATM-et korszerű, chipes elfogadásra szereltek át, melynél a lemásolt mágnescsíkkal nem lehet visszaélni, a chip pedig nem hamisítható.

Mégsem szabad hátradőlnünk, ugyanis az Európai Unión kívüli országokban (így az Egyesült Államokban is) még bőven találunk csak mágnescsíkot használó ATM-et, illetve a magyarországi ATM-ből lemásolt kártyánkkal remekül vissza lehet élni mágnescsík alapon tőlünk keletebbre is, ahogy például előszeretettel teszik ezt a volt Szovjetunió területén. Így a fenti biztonsági óvintézkedéseket a chipesítés és a csalásfigyelő rendszerek ellenére is mindenképpen ajánlatos betartani!

Végül egy videó arról, hogy hogy megy mindez a bűnözők oldaláról nézve. Ebbe az előtétbe ráadásul kettő az egyben alapon nem csak a mágnescsík olvasót, de a billentyűzetre néző kamerát is elhelyezték:

Fontos tudni, hogy a bankkártya egy olyan mágnes kártya, ami adatokat tartalmaz, digitális adatok. Ha valakinek sikerül ezeket az adatokat kinyernie, például egy a képen látható az atm bankkártya nyílása elé helyezett kártya leolvasó egységgel, akkor onnantól kezdve KORLÁTLAN mennyiségben levehet a kártyánkról pénzt, amíg a keret megengedi.

Fontos tehát, hogy automata használata előtt, győződjünk meg róla, hogy azt ATM bankkártya befogadóhelye nem-e mozog, nincs-e az az érzete az embernek, mintha nem így nézne ki egy átlagos automata. A második lépésben próbálja meg felemelni a pin kód beírására szolgála számlapot, mert sok esetben már arra is képesek a tolvajok, hogy egyfajta dupla billentyűzetet csinálnak, és miközben írja a pin kódot, lementi a leütött billentyűket a számlap.

Ezeket az ellenőrzéseket, ha végre hajtja, és nem vesz észre gyanús dolgot, akkor bátran használja az automatát. Fontos, hogy kérje a bankjától, hogy minden pénzmozgásról kapjon a telefonjára sms-t, így vész esetén azonnal letiltathatja a bankkártyáját!

Fontos tehát, hogy automata használata előtt, győződjünk meg róla, hogy azt ATM bankkártya befogadóhelye nem-e mozog, nincs-e az az érzete az embernek, mintha nem így nézne ki egy átlagos automata. A második lépésben próbálja meg felemelni a pin kód beírására szolgála számlapot, mert sok esetben már arra is képesek a tolvajok, hogy egyfajta dupla billentyűzetet csinálnak, és miközben írja a pin kódot, lementi a leütött billentyűket a számlap.

Ezeket az ellenőrzéseket, ha végre hajtja, és nem vesz észre gyanús dolgot, akkor bátran használja az automatát. Fontos, hogy kérje a bankjától, hogy minden pénzmozgásról kapjon a telefonjára sms-t, így vész esetén azonnal letiltathatja a bankkártyáját!

Kérjük hívja fel más emberek figyelmét is erre a trükkös csalásra – ossza meg ezt a cikket.

Hirdetés