Kezdőlap Egyéb Most rendelték el, sokan nem tudnak róla – 2024-ben szigorúan tilos Magyarországon...

Most rendelték el, sokan nem tudnak róla – 2024-ben szigorúan tilos Magyarországon ezen a helyen!

Hirdetés

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. bejelentése szerint a Hévíz-folyón telepített egynyaras csukák védelmében és az idegenhonos díszhalfajok elleni küzdelem érdekében 2024. december 31-ig ragadozóhal-fogási tilalmat vezettek be egy 500 méteres csatornaszakaszon.

 

Hirdetés

A Balaton térségében fokozott figyelmet fordítanak az idegenhonos díszhalfajok megjelenésére és azok potenciális környezeti kockázataira. Az ilyen fajok terjedése komoly veszélyt jelenthet a helyi ökoszisztémákra és a halállományokra.

Ennek fényében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a védekezés fontos lépéseként csukákat telepített a Hévíz-folyóba, hogy segítsék az inváziós fajok visszaszorítását.Azonban annak érdekében, hogy a csukák hatékonyan végezhessék munkájukat és minimalizálják az idegenhonos fajok terjedését, specifikus intézkedésekre is szükség volt.

Ennek eredményeként a Hévízi-tó alatti műtárgytól 500 méter hosszan terjedő csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el. Ez a tilalom tiltja a csalihal, halszelet és műcsali használatát horgászathoz ezen a területen.

A tilalom kiterjed az olyan fajokra, mint a süllő, balin, csuka, harcsa, kősüllő és sügér, melyek fogása szintén nem engedélyezett ezen a területen. A cél egyszerű: biztosítani, hogy az újonnan telepített ragadozóhalak zavartalanul végezhessék tevékenységüket az idegenhonos fajok elleni küzdelemben.A ragadozóhal-fogási tilalom betartása létfontosságú az ökológiai egyensúly helyreállításához és fenntartásához a térségben. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és más illetékes hatóságok folyamatosan figyelik és monitorozzák a helyzetet annak érdekében, hogy megfelelő védelmi intézkedéseket vezessenek be és támogassák a természetes élőhelyek megőrzését és regenerációját.

A helyi lakosság és horgászok együttműködése kulcsfontosságú az ilyen típusú intézkedések sikeréhez és a Balaton térségének fenntartható jövőjéhez.

Hirdetés