Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a Parlamentből – Drámai szavak Orbán Viktortól

Most jött a hír a Parlamentből – Drámai szavak Orbán Viktortól

Hirdetés

A kormánytöbbség frakcióvezetői – Kocsis Máté (Fidesz), Dr. Simicskó István (KDNP) által benyújtott határozati javaslat értelmében az országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek.

 

Hirdetés

Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, illetve egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők.

A miniszterelnök szándéka szerint ezzel a döntéssel vonulhat be szerda délután az EU–Nyugat-Balkán csúcsra, amellyel megkezdődik majd a háromnapos uniós csúcs.

Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezető bevezetőjében elmondta két békepárti határozatot is elfogadott, ami a háborúval kapcsolatos magyar álláspontot rögzítette. Állítása szerint Ukrajna EU-s tagfelvétele nem fejezné be a háborút, viszont sok az ezzel kapcsolatos nyitott kérdés.“Nem babra megy a játék és ennek a dilemmának az eldöntése történelmi sorskérdés, de szerinte az EU most fejjel megy a falnak – szögezte le a másodikként felszólaló Orbán Viktor kormányfő, aki jelezte, a kormány nevében szólal fel.

Szerinte az EU részéről ez egy leplezetlen részrehajlás, ahogy Ukrajna gyors felvételét szorgalmazza. A kormány álláspontja: Ukrajna gyors felvétele beláthatatlan következményekkel járhat.

Saját szabályait sem tartja be az Unió – folytatta, az előfeltételeket Ukrajna csak utólag teljesítette, természetesen az unió jóváhagyásával. “De ma még adós a korrupció, oligarcha hatalom visszaszoritásával, valamint elmaradt a kisebbségek helyzetének normalizálása”- tette hozzá Orbán azoknak a jogoknak a visszaadását sürgetve, amelyet 2015-ben vettek el.Arról is beszélt, milyen gazdasági teherrel járna az ukrán csatlakozás: Összehasonlításképpen elmondta, míg Franciaország mezőgazdasági támogatásként 67 milliárd eurót kap, addig Ukrajna a csatlakozás után 97 milliárd euróhoz jutna a következő hétéves költségvetési ciklusban.

Arra is kitért, hogy az ukrán támogatások az USÁ-ba vándorolnának, merthogy az amerikai tőke jelentősen bevásárolta magát az ukrán gazdaságba – számolt be a kormányfő egy hozzá eljutott érdekes összefüggésről. Úgy vélte, hogy az eddigi haditámogatások fejében USA igy tudja rendezni a számlát: win-win egyezségről beszélt.

 

Hirdetés