Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a június 9.-i választásról

Most jött a hír a június 9.-i választásról

Hirdetés

Június 9-én az urnák felnyitása után a szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által a bizottságoknak készített felkészítő anyagból.

 

Hirdetés

A szavazás befejezését követően este 7 óra után kezdődik meg az urnák felbontása, de előtte számos adminisztratív feladatot kell elvégezniük a bizottságoknak.

Adminisztratív előkészületek

Az urnák felbontása előtt a szavazatszámláló bizottságoknak összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, külön a nemzetiségenként megjelentek számát is.

Az urnák felbontása előtt ellenőrizni kell azok sértetlenségét; amennyiben sérülést észlelnek, azt rögzíteni kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében.

A szavazólapok kezelése
A 10 119 szavazókörben először a mozgóurnát bontják fel. Ha az ellenőrző lap nincs meg benne, az urna összes szavazólapja érvénytelennek számít. Ezt követően felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és tartalmukat összekeverik a mozgóurnák tartalmával.

Szavazólapok szétválogatása

A szavazatszámláló bizottságoknak szét kell válogatniuk a fehér és a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat, valamint a boríték nélkül talált zöld szavazólapokat.

A zöld borítékokat nemzetiségenként csoportosítják, és külön szállítóborítékba zárják, amelyeken fel kell tüntetni a nemzetiség, a település és a szavazókör adatait.

Szavazólapok összeszámlálása

Először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg, majd következnek a képviselő-testületi tagokra, a főpolgármester-választásra, a vármegyei közgyűlésekre és végül az EP-választásra leadott szavazatok.A szavazólapokat típusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálják, kötegelik, és ráírják az érvényes szavazatok számát. A bélyegzőlenyomat nélküli szavazólapokat érvénytelennek nyilvánítják, és rögzítik az ilyen szavazólapok számát.

Jegyzőkönyvvezetés és eredmények közlése

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét azonnal továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti az adatokat az informatikai rendszerben.

Így először a polgármester-választások eredményei kerülnek fel a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalára, a www.valasztas.hu-ra.

Élő közvetítés és elemzés

A Portfolio élőben számol be a választás napjának legfontosabb fejleményeiről és folyamatosan elemzi az adatokat, hogy az érdeklődők első kézből értesülhessenek a legfrissebb információkról és eredményekről.

Hirdetés