Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Így vannak pontosan a karanténszabályok az iskolákban, amikkel sok szülő...

MOST ÉRKEZETT! Így vannak pontosan a karanténszabályok az iskolákban, amikkel sok szülő nem ért egyet

Hirdetés

Oltott, de tünetmentesen fertőzött diákok is ott ülhetnek az iskolapadokban, mivel a felsőbb évfolyamoknál csak az oltatlanok kerülnek karanténba. A járványt viszont ezek a gyerekek is terjeszthetik, ami miatt sok szülő szerint az iskolák így a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején időzített bombának számítanak.

„Nem igazán értem a logikát abban, ahogy most az iskolákban eljárnak, ha egy diák megfertőződik koronavírussal” – mondta felháborodottan lapunk egyik olvasója, Kati. „A lányom, aki még nincs beoltva, karanténba került, mert a padtársa igazoltan Covid-19 fertőzött lett, úgy hogy két oltást is kapott már. Azt a lányt viszont nem küldték haza, pedig tudott, hogy megfertőzhet másokat, akik hazavihetik koronavírust és másoknak is átadhatják.”

Hirdetés

Hasonló esetekről számoltak be a Blikk olvasói korábban, mondván, érthetetlen számukra, hogy azok a felsőtagozatos, koronavírusos diákok, aki be vannak oltva, csak épp tünetmentesek, iskolába mehetnek. A szülők megjegyezték azt is, hogy a karanténba kerülő iskolások online oktatás híján nagyon lemaradhatnak a tananyagban. Hiszen megkapják ugyan, hogy mit csináljanak, de az nem ugyanaz, mint az iskolában.A szülők azért sem értik, hogy miért nem lehet átállni a digitális oktatásra, mert van olyan suli, ahol 24 osztályból 12 volt karanténban. A rengeteg hozzászólás miatt megkeresést küldtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), hogy tisztázzuk, mikor mi vonatkozik az oltott és oltatlan iskolásokra a felsőbb évfolyamokban. Az ismert, hogy koronavírussal fertőzött gyerek esetén az óvodákban szünetet rendelnek el, alsóbb évfolyamokon pedig digitális oktatásra váltanak.

A válaszok az EMMI-től- ezek a karanténszabályok a felsőbb évfolyamokban:

  • Igazolt fertőzötteknek karanténba kell vonulnia, ha oltott, ha oltatlan, akkor is.
  • Igazolt fertőzött szoros kontaktjának akkor rendelnek el karantént, ha oltatlan.
  • Az oltott és tünetmentes személyek védettek, részükre a karantén elrendelése indokolatlan, ezért a hetedik évfolyamtól felfelé egy igazolt megbetegedés esetén csak a szoros kontaktnak minősülő oltatlan diákok kerülnek karanténba, aki oltott és tünetmentes, tovább járhat az iskolába.
  • Ugyanakkor természetesen nagyon fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket a szülő ne vigyen közösségbe. • Mivel 12 éves életkor felett rendelkezésre áll az oltás, és a kontaktszemélynek minősülő, de védett tanulók vonatkozásában a helyi népegészségügyi szerv sem rendel el karantént akkor, ha egy osztályban például valaki megbetegedik, nincs akadálya annak, hogy a beteg tanulón kívül azok, akik felvették az oltást, jelenléti oktatásban részesüljenek.
 • Azon tanulók, akikre a járványügyi hatóság karantén kötelezettséget ír elő, hasonlóan bármilyen más betegséghez, a KRÉTA rendszeren vagy a helyben szokásos módon kapják meg a pedagógusoktól azt, hogy milyen témaköröket dolgozott fel az osztály és mi a házi feladat, ezáltal otthonlétük alatt is tudnak tanulni és haladni a tananyaggal.
 • Digitális munkarendet kizárólag az Operatív Törzs rendelhet el a hatályos eljárásrend szerint. Jelenléti munkarend keverése digitális oktatással azért nem lehetséges, mert a pedagógusoktól sem várható el, hogy egy tanítási órán belül két módszer szerint, két külön csoporttal foglalkozzanak párhuzamosan.
 • Hogy mikor jöhet el a jelenlegi járványhelyzetben az a pont, amikor elrendelik az online oktatásra való átállást megkérdeztük az Operatív Törzsettől, de a kért időpontig nem reagáltak.
Hirdetés