Kezdőlap AKTUÁLIS Így változnak a fizetések december 1.-től

Így változnak a fizetések december 1.-től

Hirdetés

A 2023. december 1-jétől hatályos minimálbér és garantált bérminimum bevezetésével jelentős változások lépnek életbe az egyszerűsített foglalkoztatás terén.

 

Hirdetés

A munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt fontos ezeket az új szabályokat ismerni és alkalmazni a következő hónapokban. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Minimálbér és Garantált Bérminimum

Az új szabályok szerint az egyszerűsített foglalkoztatás során az órabér kiszámításánál figyelembe kell venni a minimálbért és a garantált bérminimumot. A minimálbér (1.534,- Ft/óra) esetén az órabér 85%-a alkalmazandó, tehát 1304,- Ft/óra (8 óra esetén 10.432,- Ft/nap). Szakképzettséget igénylő munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum (1.874,- Ft/óra) esetén az órabér 87%, vagyis 1630,- Ft/óra (8 óra esetén 13.040,- Ft/nap).


Túlóra és Pótlékok

Az egyszerűsített foglalkoztatottnak a napi 8 óra feletti munkaidőre 50% túlóra pótlékot kell fizetni, kivéve, ha többnapos bejelentés, egyenlőtlen beosztás van érvényben. Az éjszakai munkavégzésért (22:00 – 6:00 között) 15%-os éjszakai pótlékot kell fizetni. Vasárnaphoz köthető tevékenység esetén 50%-os vasárnapi pótlék is jár.

Ünnepi Munkavégzés

Ünnepnapon történő munkavégzés esetén az egyszerűsített foglalkoztatott részére a fizetett ünnepi órákra 100%-os pótlék jár.

Mentesített Keretösszeg
A mentesített keretösszeg, amely a személyi jövedelemadó (szja) mentes jövedelmet jelenti, a napi minimálbér, illetve garantált bérminimum 130%-a. 2023. december hónapban a minimálbér esetén 13.871,- Ft, a garantált bérminimum esetén 17.719,- Ft. 2024. január 1-jétől a változásoknak megfelelően a minimálbér esetén 15.964,- Ft, a garantált bérminimum esetén 19.490,- Ft.

Maximális Kifizethető Napi Munkabér

A minimálbér napi összegének kétszerese a maximálisan kifizethető napi munkabér, tehát 2023. december 1-jétől 24.540,- Ft. Ezen összeg felett a kifizetés nem minősül költségként.

Közterhek

A közterhek a minimálbérhez kötöttek, és alkalmi munka esetén 1%-ot, mezőgazdasági/turisztikai idénymunka esetén 0,5%-ot, filmipari statiszta esetén 3%-ot tesznek ki. A közterheket a hónap első napján érvényes minimálbér alapján kell kiszámítani és a hó 12-ig megfizetni.

Adókötelezettség
A munkavállaló személyi jövedelemadó kötelezettsége a mentesített keretösszeg feletti részre terjed ki, és éves személyi jövedelemadó bevallásában 15%-os adókötelezettség keletkezik.

Kivételek

Nem kell közterhet fizetni, ha a munkavállaló másik tagállamban vagy egyezményes másik államban van biztosítva, és erről tanúsítvánnyal rendelkezik.

Ezen változások érvénybe lépésével mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak érdemes naprakésznek lenniük a jogszabályokban és alkalmazniuk ezeket a változásokat az egyszerűsített foglalkoztatás során.

Hirdetés
loading...