Kezdőlap AKTUÁLIS HIVATALOS! Betiltják a gázkazánokat, itt a dátum!

HIVATALOS! Betiltják a gázkazánokat, itt a dátum!

Hirdetés

Az Európai Unióban kulcsfontosságú megállapodás született az Európai Tanács és a Parlament között, amely komoly lépéseket tesz az épületek fenntarthatóságának növelése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

 

Hirdetés

A feltételes politikai megállapodás azt tűzte ki célul, hogy az EU-ban az új és felújított épületeket energetikai szempontból fejlesszék, azonban a legmeghatározóbb döntés az, hogy 2040-ig fokozatosan ki kívánják vezetni a fosszilis tüzelőanyagokat az épületek fűtéséből.

Az épületeknek jelenleg az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért felelősek, ezért az uniós intézmények ambiciózus terveket vázoltak fel a klímaváltozás elleni küzdelemben.A megállapodás szerint az EU 2030-ra minden új épületet “zéró emissziós” épületként kívánna látni, míg 2050-re az összes meglévő épület zéró kibocsátásúvá alakulna át.

A fosszilis tüzelőanyagok, különösen a gázkazánok, fokozatos kivezetése kiemelt szerepet kap a tervekben. Az EU 2040-ig ad határidőt a tagállamoknak a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánok megszüntetésére.

Azt remélik, hogy ez a lépés hozzájárul az épületek energiahatékonyságának növeléséhez, csökkenti a károsanyag-kibocsátást, és segít megoldani az energiaszegénység problémáját.

A tervezett intézkedések az EU számára további lépést jelentenek a klímasemlegesség felé, amelynek elérése az EU fő célja 2050-re. A klímatudatos intézkedések és az energiahatékonyság növelése révén az Európai Unió reményei szerint példát mutathat a világnak a fenntartható és zöld jövő irányába.A megállapodás egyúttal arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a nemzeti épületfelújítási terveikbe foglaljanak ütemtervet a fosszilis tüzelésű kazánok fokozatos kivonására, elősegítve ezzel az Európai Unió hosszú távú klímastratégiáját.

Hirdetés