Kezdőlap AKTUÁLIS Hatalmas változás jön a magyar benzinkutakon, aminek senki nem örül majd!

Hatalmas változás jön a magyar benzinkutakon, aminek senki nem örül majd!

A forint/dollár árfolyamváltozást és az alapanyag, a Brent-típusú olaj árváltozását is figyelembe vevő ár-előrejelzés erre a hétre dráguló benzint és gázolajat feltételezett, ugyanis a forint tovább gyengült és az olaj világpiaci ára kis mértékben emelkedett. Ennek ellenére, a benzin és a gázolaj beszerzési ára némileg csökkent, ami várhatóan hatással lesz majd az üzemanyagok piaci árára is – írja a Holtankoljak.hu.

 

Népszava cikke szerint a benzin így literenként bruttó 5 forinttal lesz olcsóbb mától, míg a gázolaj ára – a múlt pénteki 15 forintos csökkenést követően – újra bruttó 15 forinttal esik. Akik nem a 480 forintos hatósági árakon tankolhatnak itthon, azok a töltőállomások kútjain azt látják majd, hogy a 95-ös benzin literjéért átlagosan 778,9 forintot, a gázolajért pedig 797,9-et kell fizetni. (Az egyes töltőállomások ettől eltérhetnek).


A benzinkutakon, különösen sok „fehér”, tehát láncokhoz nem tartozó magánkúton készülnek az augusztus 1-jére, de nem a forint születésének 76. évfordulóját ünneplik majd, hanem kivéreztetésük újabb állomását szenvedik el.

A benzinkutak többségét ugyanis kizárják az úgynevezett rezsicsökkentett áram vásárlói csoportjából,
és ezt követően kénytelenek lesznek piaci áron vásárolni az áramot. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója a Napi.hu internetes riportjában elmondta, több száz kutas fontolgatja, hogy nem igényli majd az üzemanyagok minden literje után járó 20 forintos kiegészítő támogatást a kormánytól, mert azzal vállalná a kút továbbüzemeltetését, hanem nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy ha már elviselhetetlené válik a teher, bezárja a töltőállomást.A kormány tavaly november 15-én rendelte el a 480 forintos hatósági árat, amit több lépcsőben legutóbb október 1-jéig hosszabbított meg. Időközben szűkítette a kedvezményes áron vásárlók körét, kirekesztve többek között a nehézgépjárműveket, a külföldi kisteherautókat és a külföldi rendszámú személyautókat is.

Az ügyvezető szerint a piacon már arról szólnak a hírek, hogy további szűkítések várhatók, de ennek irányáról egyelőre semmit sem tudni.

loading...