Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Ha megérted az okát, ezután te is alufóliába tekered majd a kocsikulcsot!

Ha megérted az okát, ezután te is alufóliába tekered majd a kocsikulcsot!

Hirdetés

Ha egy viszonylag modern autód van, akkor biztosan tudod, hogy a kocsidat már a távolból kinyithatod, anélkül, hogy bármit is tennél, egyszerűen azáltal, hogy közelítesz hozzá.

A kulcs nélküli nyitás és indításrendszer azt jelenti, hogy a sofőrnek elég csak az autó közelében lennie ahhoz, hogy a központi rendszer nyissa az ajtókat vagy engedje a járművet beindítani.

Hirdetés

Ahogyan minden technológiának, ennek is vannak buktatói, amik a tolvajok számára kiskapukat jelentenek és élni is fognak velük.

Kulcs nélküli rendszer

Először is tisztában kell lenned vele, hogy a kulcs nélküli rendszer hogyan működik. Nagy vonalakban az a lényeg, hogy található egy számítógép chip a kulcsban egy egyedi kóddal, ami szinkronizálva van az autó biztonsági rendszerével, amihez szintén tartozik egy chip, ugyanazon kóddal. Amikor a kódok passzolnak, akkor az autó biztonsági rendszere nyitja a járművet.

A legtöbb kulcsnak 30 centiméterre kell lennie a járműtől, hogy az nyíljon, így védve a tulajt, hogy bárki elvihesse az autót, mielőtt ő odaérne.

Jelek lopása

Ha egy nyilvános helyen parkolsz, tegyük fel egy plázában, akkor a tolvaj képes arra, hogy felnagyítsa a kulcsod által sugárzott rádiójelet és befogja azt. Ez egy lényegében egyszerű módszer autólopásokra és a bűnözők is egyre jobbak benne.

Sőt mi több, vannak olyanok, akik lakónegyedekben csapnak le áldozataikra. A technológiájuknak köszönhetően képesek befogni a kulcsok által leadott jelet akár házon belülről is, amivel aztán nyitják az autót és viszik.

Ha az autót egyszer beindították, onnantól már nem kell a kulcs. Ha van elegendő üzemanyag a kocsiban, jó messzire el tudnak jutni vele a helyszínről úgy, hogy senki észre sem veszi az esetet egy jó darabig. Legvégül a kocsit szétszedik és átkódolják egy új kulccsal.

Mit tehetsz te?

Egy nagyon egyszerű dolgot, ami semmilyen erőfeszítést nem igényel, viszont annál nagyobb haszonnal jár.

Ha egy alufólia darabba csomagolod a kulcsodat, lényegében védőburkot képzel a kulcs köré, amelynek rádiójelét ezután a tolvaj már nem lesz képes felerősíteni és befogni. Így a kocsit sem tudja majd ellopni.

Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy működik-e a módszer, tekerd be a kulcsodat és közelítsd meg az autódat. Sikerül így kinyitni vagy beindítani?

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés