Kezdőlap AKTUÁLIS Fával fűtenél 2023 telén? Most kaptuk a szomorú hírt, amire egyik háztartás...

Fával fűtenél 2023 telén? Most kaptuk a szomorú hírt, amire egyik háztartás sem számított

Hirdetés

Az utóbbi időben a fakitermelési díjak jelentősen emelkedtek az infláció miatt, azonban a tüzelőanyagárak kialakításakor nem csupán ezt a költséget kell figyelembe venni – nyilatkozta a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese, Sulyok Csaba a Pénzcentrumnak.

 

Hirdetés

Hozzátette, ennek eredményeként a hazai tűzifaárak az elmúlt évben legalább az infláció mértékével emelkedtek.

Az érdeklődés a tűzifa iránt tavalyhoz képest mérsékeltebb volt, azonban 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt megnőtt a lakossági kereslet. Ezen időszakban a fakereslet nagyságrendileg az előző évek szokásos szintjén mozog – tette hozzá Sulyok Csaba.A szakértő azt is megjegyezte, hogy amint az időjárás ősziesre fordul, várhatóan újra beindul a faértékesítés, ahogyan azt korábban megszokhattuk.

Jelenlegi információik alapján általánosságban egy teljesen szokványos évvel számolnak a vállalatnál, és minden vásárlót képesek lesznek kiszolgálni, fahiányra nincs szükség.

Az árakról szólva a szakember elmondta, hogy náluk a lágylombos tűzifa, például a nyárfa, illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, míg a keménylombos tűzifa, például az akác, erdei köbmétere 40-42 ezer forint az NEFAG Zrt. kirendeltségeinél.Az 2023-as árakat a vállalat egy előzetes piackutatás után határozta meg, összehasonlítva a térség többi erdőgazdaságának és magánértékesítőjének köbméteráraival.

“Ezzel a környező területekhez képest kedvező árat kínálunk a lakossági vásárlóknak, és nem túláraztuk a tűzifát” – tette hozzá Sulyok Csaba.

Hirdetés