Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ezt kell tenned tavasszal az orchideával és soha nem hagyja abba a...

Ezt kell tenned tavasszal az orchideával és soha nem hagyja abba a virágzás!

Az orcihdea egy nagyon érzékeny növény, amelyet ha megfelelően gondozunk, csodálatos virágzással hálálja azt meg hosszú távon. Korántsem igényel annyi gondoskodást, mint gondolnánk, viszont arra a néhány dologra oda kell figyelnünk, amely alapvető szükséglete. 

Aligha van nála dekoratívabb szobanövény. Több színben és mintázatban is található, amelyek mind az otthonunk ékei lehetnek.

Az orchidea fázisai

A virágzó fázis után az orchideák vegetatív állapotba kerülnek és ez idő alatt pótolják a szükséges tápanyagokat, amelyek virágzásukhoz kellenek. Ahhoz, hogy meg tudd állapítani, a virágod éppen milyen fázisában van, meg kell tekintened a gyökereit. Ha szürkék, akkor vegetatív időszakban van a növény, viszont ha kezd változni a gyökérzete, akkor lassan a virágzó fázisba lép.

A vegetatív fázis nagyjából 6-9 hónapig szokott tartani. Ez idő alatt a növény feltölti tartalékait a virágzó időszakra. A virágzást azonban serkenteni is lehet egy-két ügyes módszerrel.

1# Folyamatos 10-15°C hőmérséklet

1 hónapon keresztül igyekezz azonos hőmérsékletet biztosítani a növénynek. Ha kell, akkor tedd ki a szabadba, mert lehet, hogy odabenn túl magas neki a hőmérséklet és nem elég magas a páratartalom.

2# Átültetés

Ha az orchideádnak több levele is van már, akkor érdemesebb egy nagyobb cserépbe áthelyezni, hogy több helye legyen és könnyebben kivirágozzon.

3# Locsolási gyakoriság

Heti 1x tedd víz alá a gyökereket pár percre, majd engedd le róluk. Vigyázz, hogy a leveleken ne maradjon víz, mert könnyen penészedhetnek.

4# Tápoldat

Használj folyékony tápoldatot, amelyben nitrogén, foszfor és kálium is van. Havonta egyszer adj neki.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

 

loading...