Kezdőlap AKTUÁLIS Érkeznek a gázszámlák, mindenkinek megváltozik az összeg! Íme a részletek!

Érkeznek a gázszámlák, mindenkinek megváltozik az összeg! Íme a részletek!

Október elsején az energiaügyi miniszter rendelete alapján jelentős változás következett be a földgázszolgáltatás díjszabásában Magyarországon.

 

Az egyetemes földgázszolgáltatásra vonatkozó díjakat egységesítették, amely érinti mind a lakosságot, mind a nem lakossági felhasználókat. Ennek eredményeként azonos díjakat kell fizetni mindenhol, függetlenül attól, hogy a felhasználó melyik elosztó cég területén él.Ez a változás azt jelenti, hogy korábban az eltérő kategóriákba sorolt elosztó cégek minimálisan eltérő díjakat számíthattak fel a különböző területeken. A díjváltozások október 1-jétől érvényesek, és a díjakat a korábban felszámított legkisebb díjakhoz igazították. Ennek eredményeként azok, akik korábban magasabb díjat fizettek, most enyhe díjcsökkenést tapasztalhatnak a gázszámláikon.

Az egységesítés hatása a legkisebb díjakon a leginkább észrevehető. Például azokon a területeken, ahol korábban magasabb díjat fizettek a gázfelhasználók, az átlagos fogyasztás mellett (1729 köbméter/gázév) éves szinten 692 vagy 2939, illetve 8299 forintot takaríthatnak meg a díjváltozások miatt.Az Energiaügyi Minisztériumot megkerestük, hogy megtudjuk az egységesítés okait és a változás hátterét. Azonban sajnos nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Holoda Attila energetikai szakértő szerint bizonyos elosztói területeken nagyobbak lehetnek a költségek, például a szétszórt településszerkezet miatt.

Ez az eltérő költségszerkezet indokolhatta korábban a díjak eltérő volta. Az egységesítés céljáról nincsenek hivatalos információk, de fontos megjegyezni, hogy a változások minimálisak.

Az alapdíj és az átlagfogyasztást meghaladó fogyasztásra felszámított versenypiaci költségek nem változtak. A díjakról és az egységesítésről részletes információk elérhetők az MVM honlapján.Az egységesítés a rezsi kérdésében egy kisebb, de fontos lépés, amely azt mutatja, hogy az állam elkötelezett a gázszolgáltatás díjszabásának tisztázásában és a fogyasztók számára tisztességes díjak biztosításában. Bár a változások minimálisak, azokat érezhetik azok, akik korábban magasabb díjakat fizettek.

Az egységes díjszabás hozzájárul a gázfogyasztók egyenlőbb és átláthatóbb feltételek között történő szolgáltatásához. Azonban további lépések szükségesek lehetnek a rezsicsökkentés és az energiahatékonyság területén a fenntarthatóbb és környezettudatosabb jövő érdekében.