Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Egy zsák krumplit ültet a szalmakupacba. Pár hónap múlva csoda történik! Fura,...

Egy zsák krumplit ültet a szalmakupacba. Pár hónap múlva csoda történik! Fura, de lenyűgöző!

Hirdetés

Az alábbi ötlet akkor is tökéletes lehet, ha nincs udvarunk, kertünk, hiszen ezzel a módszerrel egy nagyobb teraszon is tudunk krumplit termelni. Nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni.

 

Hirdetés

Ha saját bio zöldséget akarunk termelni, ültessünk krumplit otthon. Ezzel a módszerrel előállíthatjuk egy család számára szükséges mennyiséget. Készítsünk el két-három krumplikeltető tornyot, és élvezzük a friss, házi termés utánozhatatlan ízét.

Hozzávalók:

4 vasrúd a kerítésnek, drótháló, fogó, és drót a rögzítéshez, 1 bála szalma, vetőburgonya, komposzt. Ha tudunk, szerezzünk hagyományos gazdálkodásból származó bio krumplit, hiszen ez sokkal egészségesebb. Keressük fel egy olyan ismerősünk, aki már évek óta hagyományos módszerekkel termel krumplit, és kérjünk tőle egy pár ültetni való burgonyát.Elkészítés:

Állítsuk bele a földbe a kerítésnek való vasakat. Ezek egymástól mért távolsága változhat a terület nagyságának függvényében, de inkább csak pár négyzetméter területet használjunk fel. Ezután fogjuk körbe a dróthálóval, a két végét pedig illesszük egymásba, és hajtsuk össze a fogó segítségével. Ha azt szeretnénk, hogy biztonságosabban tartson, még egy pár dróttal is rögzíthetjük a hálót az oszlopokhoz.

A bekerített területet ezután töltsük meg szalmával, készítsünk egy kisebb fészket a belsejébe. Ezután a belsejét töltsük fel komposzttal. Egy éles késsel vágjuk darabokra az ültetni való burgonyát, úgy, hogy mindenik darab legalább négy csíraszemet tartalmazzon. A képen látható burgonyákat Laurie, az ötletgazda június elején ültette, és július elején már számos hajtás és levél zöldellt rajta.Amint a lombozata kezdett sűrűsödni, az első virágok is megjelentek rajta. Fontos, hogy nyáron a nagy melegben állandóan gondoskodjunk az öntözéséről. Nyár vége fele, pedig már neki is foghatunk a szüretelésnek. Közvetlenül a betakarítás előtt ne öntözzük meg, így elkerülhetjük, hogy a krumplik nagyon sárosak legyenek. Ennek az egyszerű és ötletes módszernek köszönhetően saját bőséges krumplitermésünk lehet. Próbáljuk ki még ebben az évben.

Forrás

Hirdetés
loading...