Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Döbbenetes kijelentés: ha így élsz, védettebb lehetsz te is a koronavírustól!

Döbbenetes kijelentés: ha így élsz, védettebb lehetsz te is a koronavírustól!

A koronavírus közel 1 éve jelent meg először és azóta is jelen van a világ számos országában.

 

A vakcina, a védőoltás kifejlesztése még zajlik, egyenlőre nincs oltóanyag, a védekezés a felelősségteljes magatartás az egyetlen módszer a féken tartására.

Nemrég egy  nagyon érdekes feltételezés jelent meg azzal kapcsolatban, hogy kik azok, akik kevésbé lehetnek betegek a vírustól, illetve kik azok, akik nem valószínű, hogy elkapják azt.

Egy skót kutatás szerint a gyermekekkel egy háztartásban élő felnőttek kisebb eséllyel fertőződhetnek meg az új koronavírussal, ha pedig mégis elkapják a betegséget, valószínűleg enyhébb lesz annak lefolyása.

Wood és társai a COVID-19 járvány első hulláma idején, 2020. március 1 és július 7. között, 310.000 egészségügyi dolgozó esetében vizsgálták meg, hogy van-e hatása a fertőzésre és annak súlyosságára, ha valaki kisgyermekekkel (0–11 év) él egy háztartásban.

Az eredmények szerint – a többi lehetséges befolyásoló tényező kizárása után is – a megfertőződés esélye már az egy gyermekkel együtt elő felnőttek körében is csökken, két vagy több gyermek pedig még tovább csökkenti a kockázatot.

Hasonló, bár gyengébb összefüggést találtak a betegség súlyosságát illetően: kevesebb esetben volt szükség kórházi kezelésre azoknál a felnőtteknél, akik gyermekekkel élnek együtt.

A 2020. szeptember 22-én a medrxiv.org oldalon közzétett előzetes kutatási összefoglaló szakmai bírálaton (peer review) még nem esett át, így tudományos folyóiratban sem jelent még meg.

Gyermekeknél a COVID-19 betegség általában enyhe lefolyású vagy tünetmentes. Ennek okai még nem ismertek, de egyes elméletek szerint szerepe lehet benne annak is, hogy a gyermekek immunrendszere könnyebben legyőzi új koronavírust. Egyrészt a bölcsődei, óvodai, iskolai zárt közösségekben több más koronavírus által okozott, enyhe fertőzés terjed, és az ezek ellen termelt specifikus antitesteket az új koronavírus ellen is be tudja vetni a szervezet. Másrészt a vírus bejutását, elterjedését lassító nem-specifikus immunrendszer folyamatosan „edzésben van” gyermekkorban az oltási programok és az oktatási intézményekben gyakori légúti fertőzések miatt.

Elképzelhető, hogy a gyermekekkel együtt élő felnőttek azért ellenállóbbak a COVID-19 betegség kórokozójával szemben, mert az ő szervezetüket is folyamatosan érik ugyanezek a hatások, hiszen a gyermekek gyakran hurcolnak haza fertőzéseket.

A kutatók szerint a kimutatott összefüggést más környezetben és más csoportokban érdemes tovább vizsgálni, ahogy azt is, hogy fennáll-e olyanok körében is, akik foglalkozásuk révén kerülnek szoros kapcsolatba gyerekekkel, például az óvodákban, iskolákban. – olvasható a kepmas.hu online magazin oldalán.

loading...