Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Amit sokan nem tudnak: A konyhapultod sokkal koszosabb, mint a padló!

Amit sokan nem tudnak: A konyhapultod sokkal koszosabb, mint a padló!

Te követed az 5 másodperces szabályt, mely szerinte rendben van megenni azt az ételt, ami leesett a padlóra, ha azonnal felkapjuk onnan? Ha igen, akkor biztosan örömmel fogadod egy szakértő tanácsát a témában, aki szerint egyáltalán nem kellene aggódni amiatt, ha valami földet ér és az sem számít, hogy meddig van ott.

Aaron E Carroll az Idianai Egyetem gyermekgyógyász professzora azt mondja, hogy ő mindig megeszi azt az ételt, ami véletlenül leesik a padlóra és nem törődik azzal, hogy az étel minden baktériumot magával vonz egy másodperc alatt is.

Dr. Carroll elmondása szerint sokkal jobban kellene aggódnunk a háztartásunk egyéb felületein lévő baktérium mennyiség miatt, a padlóéval összehasonlítva.

Elmondása szerint sokkal szennyezettebb felületek is vannak az otthonunkban, mint a padló. Ide tartozik például a hűtő ajtaján a nyitófül, a konyhában a mosogató és a konyhapult is.

Azt ő is belátja, hogy az étel azonnal szennyeződik baktériummal, ha padlót ér, viszont ugyanilyen könnyedén szennyeződik baktériumokkal akkor is, ha a konyhapulttal kerül közvetlen kontaktusba, vagy olyan kézzel fogjuk meg, amellyel előtte a hűtőt nyitottuk ki vagy fogtunk meg más felületeket otthon.

Dr. Carroll arra figyelmeztet, hogy ne nyúljunk azonnal a fertőtlenítő után és töröljünk át vele mindent most azonnal. Nem kell, hogy paranoiásak legyünk emiatt, hiszen életünk során egyfolytában “koszos” felületeket fogdosunk, még ha nem is vagyunk tisztában vele és mégis élünk, hiszen az immunrendszerünk egy nagyon erős és jól tervezett rendszer, ami megvéd minket.

Az álláspontja alátámasztására, íme, egy vizsgálat

Dr. Carroll és csapata a fent említett felszíneket vizsgálta mikroba szennyezettség tekintetében.

Miközben a konyhapadló átlagosan három coliform baktérium kolóniával volt szennyezett, addig a hűtő nyitója és a konyhapult több, mint öttel egy adott négyzetcentiméternyi felületet.

Hasonló érdekességet találtak a WC-ben is…

Sokan úgy vélik, hogy a legszennyezettebb felület ebben a helyiségben az ülőke. Azt találták, hogy az ülőkén egy adott négyzetcentiméternyi felületen 0.68 kolónia, míg a WC lehúzó karján/fogóján 34.65 kolónia volt található.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...