Kezdőlap AKTUÁLIS A te klímád is így van beszerelve? Be ne kapcsold, KIGYULLADHAT!!!! Rengeteg...

A te klímád is így van beszerelve? Be ne kapcsold, KIGYULLADHAT!!!! Rengeteg otthon kerülhet bajba

Hirdetés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF) kapott információk szerint évente 30-40 lakástüzet okoznak kigyulladó klímaberendezések.

 

Hirdetés

Ennek legfőbb oka a régebbi lakóépületek alulméretezett elektromos rendszereiben keresendő, mivel ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor az emberek kevesebb elektromos eszközt használtak.

A tűzesetek okai és következményei

A legtöbb esetben a kültéri egység körülbelül egy négyzetméteren belül gyullad ki, de a tűz gyorsan átterjedhet a megolvadó homlokzati szigetelésre, ami jelentős károkat okozhat.

Az OKF szerint a klímatüzek legfőbb okai között az alulméretezett elektromos rendszerek állnak, különösen a régebbi társasházakban, panelházakban és családi házakban.

Az elektromos hálózat fontossága
A klímaberendezések telepítése előtt fontos konzultálni egy villanyszerelővel, hogy elkerüljük az alulméretezett hálózat okozta problémákat. Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselője szerint sokan csak a telepítéskor szembesülnek azzal, hogy az elektromos hálózat nem tudja ellátni a berendezéseket. Ez nemcsak a biztosítékok leveréséhez vezethet, hanem életveszélyes is lehet.

Lakástüzek statisztikái

2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett Magyarországon, amelyekben 83 ember vesztette életét és 553-an sérültek meg.

A három téli hónapban 2134 otthon gyulladt ki, míg a három nyári hónapban 1255 lakóházban keletkezett tűz. Télen naponta átlagosan 23,7 lakóépület gyulladt ki, míg nyáron ez a szám 13,6 volt.

Tűzmegelőzés klímaberendezéseknél

Az elektromos tüzek oltása során tilos vízzel oltani, kivéve, ha a kigyulladt eszközt leválasztottuk a hálózatról. Az elektromos tüzek oltására a legjobb módszer egy 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készülék használata.

A klímaberendezések telepítésekor fontos figyelni az alábbiakra:

  • Csak megfelelően méretezett elektromos hálózatra szabad klímaberendezést csatlakoztatni.
  • Gondoskodni kell megfelelő áramköri védelemről.
  • Távol kell tartani az éghető anyagokat a kültéri egységtől.
  • A kültéri egységeket úgy kell elhelyezni, hogy ha egyik kigyullad, ne terjedjen át a másikra.
  • Rendszeres karbantartás szükséges a mechanikai hibák elkerülése érdekében.
  • A kültéri egységet rendszeresen tisztíttatni és szakemberrel ellenőriztetni kell.

Figyelem a kerti és erkélyi sütögetéseknél

Az OKF további tanácsokat is megosztott a kerti bográcsozás, grillezés és az erkélyi sütögetés biztonságos végzéséhez:  • Csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom.
  • Kerti zöldhulladékot ne égessünk, ha az önkormányzat engedélyezi sem.
  • Grillezés vagy bográcsozás során a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.
  • A sütögetéshez használt eszközök legyenek megfelelő minőségűek és biztonságosak.

A megfelelő elővigyázatossággal és a biztonsági szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a lakástüzek kockázatát, és megóvhatjuk otthonunkat és szeretteinket a tűzesetek okozta veszélyektől.

Hirdetés