Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 9 trükk, ami távol tartja az egereket az otthonodtól!

9 trükk, ami távol tartja az egereket az otthonodtól!

Hirdetés

Az egerek aranyosnak és ártalmatlannak tűnhetnek a patkányokhoz képest, ám ez csak látszat. Számos potenciálisan életveszélyes betegséget hordozhatnak magukkal. Azonban még anélkül is, hogy veszélyt jelentenének ránk, valószínűleg nem akarjuk, hogy ellepjék az otthonunkat.

Az első lépés, amit megtehetünk, ha egérmentes otthonra vágyunk, hogy meggyőződünk róla, a mosogató, az ablakok és ajtók alatt levő lehetséges lyukak, rések, repedések le vannak zárva. Ellenőrizni kell a házat kívül-belül. A lehetséges bejutási pontokat  rézhálóval és valamilyen tömítő anyaggal érdemes lezárni.

Hirdetés

 

1. Kíméletes csapdák

Ha nem akarsz szükségtelen szenvedést okozni az egérnek, akkor használj kíméletes egérfogót. Ezek szinte minden állatkereskedésben megtalálhatók. Olvasd el a használati útmutatót és helyezd el oda, ahol a leggyakrabban felbukkanhatnak az egerek. A legjobb hatás érdekében tegyél egy darab ételt csaliként. Ellenőrizze a csapdát minden nap.

2. Borsmenta illóolaj

Bár ez a szag az ember számára kellemes, az egerek nagyon utálják. Tegyél 20-30 csepp borsmenta illóolajat vattapamacsokra, és helyezd el őket olyan helyekre az otthonodban, amelyek vonzzák az egereket. A régi pamacsokat hetente újra cserélheted.

3. Szegfűszeg vagy szegfűszeg illóolaj

Az egerek nem szeretik szegfűszag illatát. Ha ilyen illóolajat választasz, használd az előző pontban ismertetett módon.

4. Babérlevél

Egy másik természetes ellenszer, kellemes illattal! Helyezz néhány babérlevelet az egerek kedvenc helyeire, majd cseréld őket újakra 2-3 naponta.

5. Alufólia

Fedd le azokat a helyeket alufóliával, amelyekkel az egerek érintkezhetnek. A fóliával betömheted azokat a repedéseket és lyukakat is, ahol az egerek könnyen átjuthatnak.

6. Egérűző spray

Ez a spray nagyon csípős paprikából készül, ezért a legjobb, ha kesztyűt, védőszemüveget és maszkot viselsz közben, hogy elkerüld az irritáló hatást. Így készítsd el:

Tegyél oda 3,5 liter vizet forrni.

Keverj össze fél csésze habanerót 2 evőkanál borssal.

Ezt keverd bele a forró vízbe, fedd le és hagyd állni 24 órán át.

Használd ezt a keveréket spricnis flakonba töltve. Permetezd a kritikus pontokra a lakásban. Szőnyegen ne alkalmazd, mert elszíneződést okozhat.

7. Molyirtó

A molyirtó alkalmas az egerek távoltartására is, de mérgező, ezért figyelni kell rá, hogy a gyerekek és háziállatok ne érhessék el ezeket.

8. Szerezz be egy macskát

Valószínűleg tudtad, hogy a macskák így kezdtek együtt élni az emberekkel, felbukkantak olyan helyeken, ahol a gabonát kezdték tárolni. Szóval hagyd, hogy végezze munkáját, amit évezredek óta csinál – menj el a helyi menhelyre és vigyél haza egy bolyhos kis vadászt a család örömére.

9. Ne legyen élelmiszer az egerek számára hozzáférhető helyen

– tartsd az ételeket légmentesen lezárt műanyag tárolókban;
– rendszeresen vidd ki a szemetet;
– ne hagyj piszkos edényeket a mosogatóban;
– söpörd ki a konyhát rendszeresen és a morzsáktól, egyéb maradékoktól takarítsd meg a felületeket;
– tedd el a háziállatok edényeit etetés után;
– dobja ki, vagy hasznosítsd újra a régi újságokat, magazinokat és egyéb olyan dolgokat, amelyekből az egerek almot készíthetnek maguknak.

Hirdetés
loading...