Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 mérgező ruhaanyag, amely káros lehet az egészségedre

5 mérgező ruhaanyag, amely káros lehet az egészségedre

Meleg, puha pulóver, könnyű ruha, passzos leggings és alakformáló fehérnemű. A felsorolás korántsem teljes, ám minden egyes ruhatípus készítéséhez zömében szintetikus anyagokat használnak.

Ugyan ki gondolná, hogy nemcsak bizonyos élelmiszerek, élvezeti szerek és környezetünkben előforduló vegyszerek lehetnek károsak az egészségünkre, de azok a ruhadarabok is, amiket nap, mint nap hordunk.?

Ha egy kicsit mélyebbre ásunk a témában, rögtön találunk legalább 5 olyan ruhaanyagot, amelyek mérgező hatással lehetnek ránk, ha bőrünkkel érintkeznek.

1 – Poliészter

Az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt anyag. Annak ellenére, hogy több természetes komponenssel kombinálják, mint például a pamut, továbbra is veszélyes lehet ránk nézve a viselése.

Amikor poliésztert viselünk, a bőrünk lélegzését akadályozzuk. A megemelkedett testhőmérséklet ráadásul segíti, hogy a kemikália felszabaduljon az anyagból és a bőrbe felszívódjon. Ez irritációt, kiütéseket, viszketést, vörösséget és ekcémát is okozhat. Jobb lehetőség szerint kerülni, főleg ágyneműhuzatban.

2 – Műselyem

A műselyem alapja cellulóz, amit kémiai úton alakítanak át fapépből. Az előállítás is veszélyes, ugyanakkor az anyag viselése is. A műselyem mérgező anyagokat bocsáthat ki magából, amelyek hányingert, fejfájást, hányást, mellkasi fájdalmaz és álmatlanságot is okozhatnak. Arról már nem is beszélve, hogy az előállítása erősen környezetszennyező.

3 – Nejlon

Zoknik, harisnyák, fehérneműk és még sok egyéb ruhadarab készül belőle. Igazán tartós anyag és az előállítása sem költséges, éppen ezért olyan népszerű.

Mindezek mellett mégsem a legjobb választás bőrrel érintkező viselése, hiszen nem köti meg a bőrből kiválasztódó izzadságot, ami kellemetlen szagot és fertőzéseket is okozhat. A gyártás során ugyanakkor különféle kemikáliákkal is kezelik, festik az anyagot, ami irritációt okozhat.

4 – Műszál

A műszálat akrilnitrilből állítják elő, amely egy mutagén, rákkeltő anyag. Ha bőrrel érintkezik, több egészségügyi problémát is okozhat, mint fejfájás, hányinger, szédülés, nehézlégzés, végtag gyengeség és még sok más. A gyártása mindemellett hatalmas környezetszennyező hatással jár.

5 – Elasztán

Az ilyen típusú anyagok rendkívül nyúlékonyak, így sok szűk ruhadarab készül belőlük, mint például a leggingsek, sportmelltartók, pólók, alakformáló fehérneműk, bikinik, stb. Az elasztánt poliuretánból készítik, amely szintén nem túl barátságos anyag és rákkeltőnek is tekintik. Ha hosszan tartó kapcsolatban van a bőrrel, akkor irritációt, gyulladást válhat ki.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...