csütörtök, május 19, 2022
Kezdőlap AKTUÁLIS 17 megyére elsőfokú riasztás van életben – 60km/h- s széllökések, hatalmas hóvihar...

17 megyére elsőfokú riasztás van életben – 60km/h- s széllökések, hatalmas hóvihar közelít

Vasárnapra a Dunántúlon feloszlik a rétegfelhőzet nagy része, általában több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű – írja a met.hu.

 

 

A Dunától keletre erősen felhős vagy borult marad az ég. Elsősorban a Tiszántúlon és a Duna-Tisza köze keleti felén számíthatunk többfelé esőre, helyenként havas esőre, hóra, majd a délutáni, esti óráktól egyre inkább havazás lesz a jellemző.

A nagyobb mennyiségű csapadék a Dél-Alföldön hullhat. Az északi, északnyugati szél az ország nagy részén viharossá fokozódik, amely helyenként hófúvást okozhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. Késő estére -4 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat emellett kiadta a figyelmeztető előrejelzést is Magyarország területére.

 Mint írják, vasárnap nagyobb területen is viharos (60-80 km/h, lokálisan 90 km/h-t is meghaladó) széllökésekre kell számítani, főként a Dunántúlon és az északkeleti harmadban.

A viharos szél a Dunántúl hóval borított területein (kiemelten a Bakonyban) hófúvást is okozhat. A szél várhatóan a késő esti órákban fokozatosan veszít majd erejéből.

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba.Elsősorban a délkeleti tájakon lepel-5 cm (lokálisan akár 5 cm-t meghaladó), a Tiszántúl északi felén az esti óráktól kezdődően lepel-pár cm friss hó hullhat.loading...