Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 14 speciális trükk, amit minden rendőr alkalmaz és sokan besétálnak a “csapdába”

14 speciális trükk, amit minden rendőr alkalmaz és sokan besétálnak a “csapdába”

Hirdetés

A rendőrök vigyáznak az országban uralkodó rendre. A filmekben gyakran üldöznek bűnözőket, végeznek kihallgatást és természetesen sorra mentik meg az emberek életét. Ez a való életben mennyire igaz? Hogyan történnek a dolgok ténylegesen?

Összegyűjtöttünk nektek néhány érdekes tényt a rendőrök munkájáról, amelyek nagy részéről lehet, hogy te sem tudsz.

Hirdetés

1. Mindent tudnak rólad

Ha biometrikus útlevelet kapsz vagy egy olyan helyzetbe kerülsz, ahol ott kell hagynod az ujjlenyomatodat, akkor bekerülsz a rendőrség adatbázisába. Ez természetesen segíti a rendőrségi vizsgálatokat, ugyanakkor bármelyik ott dolgozó számára hozzáférhető. Egy titok, amit egy rendőr barátodnak szeretnél elmondani, lehet már nem lesz számára újdonság.

2. Superman övek

A rendőrségi övek versenyezhetnének egy Marvel filmadaptációban szereplő fegyverarzenállal. Szinte mindennel fel vannak szerelve, amire szükség lehet: rádió, bilincs, zseblámpa, erős zacskó, kés vagy paprikaspray, fegyver és lőszer, gumibot, toll, ceruza, kulcsok.

3. A munka legnagyobb része rutin

A filmeknek köszönhetően sokan azt gondolják, hogy a rendőrségen dolgozó emberek komoly autós üldözésekben vesznek részt, bűnözőket tartóztatnak le és fegyveres összeütközéseket élnek túl nap, mint nap. Ne feledd, hogy nekik is kötelező megcsinálniuk a hihetetlen mennyiségű papírmunkájukat.

4. Rendőr testvériség

Mindannyian felismerik egymást egy nagy tömegben is az egyenruhájuk miatt. A testvériség célja, hogy a nehezebb szituációkban is képesek legyenek fenntartani a rendet, azáltal, hogy segítik egymást.

5. Egymást fedezik

Ez valóban így van, ha az egyik rendőr a törvény ellen vét és nem történt komolyabb jogsértés. Egy rendőr jó hírneve mindig a rivaldafényben van, hiszen a becsületesség és az igazságosság képviselőiről van szó.

6. Miért szeretik annyira a fánkot?

A fánk igazából egy jó ürügy arra, amit valójában akarnak: a kávéra. A rendőrök műszakja általában 12 óra vagy több és kávét legtöbbször olyan helyen lehet venni, ahol fánkot is árulnak.

7. Vallatási trükkök

Gyakran egész tehetségesen hazudozó bűnözőkkel van dolguk és csak akkor lehet vádat emelni ellenük, ha tisztában vannak bizonyos módszerekkel. Az egyik ilyen, hogy úgy tesznek, mintha már a kezükben lenne a bizonyíték a bűnös ellen. Ez mindig beválik.

8. Különböző szirénák különböző helyzetekben

A rendőrségi sziréna változtatható. Általában egy féle hangot alkalmaznak, amit mindenki ismer, de vannak speciális helyzetek, amikor más módon használják a szirénát.

 

9. Kezek a csomagtartón

Így a rendőrök meg tudják gyorsítani a járművekkel kapcsolatos bűntények felderítését. Ha a jármű vezetője bűncselekmény részesévé válik, akkor a rendőri ujjlenyomat komoly bizonyíték lesz és megkönnyíti a jármű felkutatását. A másik ok, így akarják ellenőrizni, hogy van-e benne személy.

10. Az önvédelem az első

A rendőri munka az egyik legveszélyesebb szakma és egy műszak utáni hazatérés esélye sokkal kisebb, mint egy hétköznapi munkahelyről.

11. Egy jó csevegés megtévesztő

Lehet, hogy egy laza beszélgetés éppen ellened történik. Amikor egy rendőr érdeklődik, hogy honnan hová tartasz, mit csináltál, akkor éppen fontos információkat gyűjt egy esetlegesen megvizsgálni kívánt eseményről.

12. A vádak elkerülhetetlenek

Mindenki ismeri “az ártatlanság vélelme” a kifejezést. Egyes országokban ez a fogalom egyáltalán nem létezik, és egy rendőr bűnösnek tarthat mindaddig, amíg az ellenkezője nincs bebizonyítva. Figyelj jól, ha idegen országban beszélsz, mert lehet, máris bűnösnek nyilvánítanak.

13. Joga van hallgatni

A filmekből azt tanultuk, hogy a rendőrök tiszteletben tartják a jogainkat, miközben letartóztatnak. Ez egy tévhit. Valójában csak akkor kell felolvasniuk a jogainkat, ha kihallgatásra kerül sor. Ha nem ez a helyzet, mindössze egy elfogató parancsra van szükségük.

14. A cinizmus szerzett tulajdonság

Sokan azt gondolják, hogy a rendőrök kegyetlenek, akik képtelenek az együttérzésre. Az igazság az, hogy a munkájuk miatt kényszerülnek időnként cinikusak lenni, hiszen sok erőszakos tettel kerülhetnek szembe és ezután is folytatniuk kell a munkát nap, mint nap.

tudasfaja.com

Hirdetés