Kezdőlap Egyéb Zakók és gombok: a tökéletes öltönyválasztás titka

Zakók és gombok: a tökéletes öltönyválasztás titka

Az öltönyválasztás egyik kulcsfontosságú kérdése, hogy hány gombbal bírjon az adott kabát. Tudod, mikor előnyös az egy, a kettő, valamint a három gomb? És azzal is tisztában vagy, hogy kell ezeket a gombokat illendően és elegánsan viselni?

Egygombos zakó

Az egygombos zakó azoknak javasolt leginkább, akik extrém magassággal bírnak, de legalábbis jóval nyúlánkabbak az átlagembereknél. Az egy gombbal rendelkező zakóra sokkal kevésbé jellemző a hosszított fazon, így a keresgélést már eleve leszűkíti ez a lehetőség.

Ha egygombos zakód van, akkor azt mindenképpen be kell gombolnod, ebben az esetben természetes módon nem igazán van mit megváltoztatnod.

Kétgombos zakó

A kétgombos zakók már némileg hosszított fazonnal bírnak, így az átlagos, középmagas férfiaknak bizonyulhatnak ideális választásnak, továbbá azoknak, akiknek legfeljebb nagyon minimális súlyfeleslegük van.

Alapszabály, hogy kétgombos zakó esetén csak a felső gombot szabad begombolni, hogy a felsőruházat ne keltsen túlságosan merev, groteszk hatást.

Háromgombos zakó

A háromgombos zakókat azoknak találták ki, akik szeretnének nyújtani alakukon, akár azért, mert alacsonyak, akár azért, mert túlsúlyosak.

Az ilyen zakók szinte kivétel nélkül karcsúsított fazonnal készülnek, de még ha ez nem is feltétlenül igaz rájuk, a három gombnak köszönhetően optikailag mindenképpen magasabbnak és vékonyabbnak mutatnak.

Az előbb említett ok végett ebben az esetben is szabadon kell hagyni az alsó gombot, csak a felső kettőt szabad begombolni.

öltöny

Hogyan gomboljunk?

Ha csak a középső gombot használjuk, akkor elegáns megjelenésre tehetünk szert, ami ugyanakkor némi lazaságot is kölcsönöz megjelenésünknek.

Ha a középső mellé a felső gombot is begomboljuk, akkor feszesebb, elegánsabb, némileg visszafogottabb hatást érhetünk el.

Amennyiben csak a legfelső gombot használjuk, laza, vidám, az utóbbi időben trendivé vált megjelenést szerezhetünk. (Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy ez a megoldás csak azon férfiaknak áll jól, akiknek még véletlenül sem dudorodik ki alul a pocakjuk.)

Két gombsorral bíró zakó

A kétsoros zakóknál alapszabály, hogy a felső gombsort mindig begomboljuk, függetlenül attól, hogy egy-, kettő-, vagy éppen háromnál is több gombpárral bír a ruhánk.

A középső gombsort akkor illik begombolni, ha az a derékvonalunkra esik, egyébként szabadon lehet hagyni.

Három, vagy annál több gombsornál csak az alsó gombsor maradjon nyitva.

loading...