Kezdőlap EGÉSZSÉG Vizsgáld át a melled, életet menthet!

Vizsgáld át a melled, életet menthet!

A mellek havonkénti vizsgálata hozzá tartozik az egészséghez. Annak ellenére, hogy az orvosod mindig teljes körű vizsgálatot végez, a mell önvizsgálata lehetővé teszi, hogy az aggasztó elváltozásokat korábban felfedezhesd. Az összes tinédzsernek és húsz éven felüli lánynak oda kell figyelnie erre.
A mell vizsgálatának a célja az olyan elváltozások feltárása, amelyek rákos jellegűek lehetnek. Jó tudni, hogy a mellben talált csomók többsége nem rákot hanem egyéb elváltozást takar. Szerencsére a mellrák nagyon ritkán fordul elő a te korosztályodban.

Miért kell elvégezni a mell vizsgálatát?

Be kell idegződnie annak, hogy ellenőrzöd magad, és emellett jobban megismerheted a testedet. Így ha valamilyen aggasztó elváltozás jelenne meg, azonnal észreveheted.
Sok tinédzser és felnőtt nő nem végez ilyen vizsgálatokat, mert attól fél, hogy valami gyanúsat fedezhet fel. Ha viszont tudod, hogy mit és hogyan kell keresned és jól ismered a tested, a vizsgálat egyszerű rutinná válik.

Mikor kell elvégezned?

A mell vizsgálatát a havi vérzés utáni időszakban kell elvégezni, amikor a mell kevésbé érzékeny és dagadt. Néhány hónap után már fejből fogod tudni, mikor. Fontos, hogy az első önvizsgálatot egy orvossal együtt végezd el, hogy biztos lehess abban, hogy szabályosan csinálod. Ha valamilyen kisebb daganatot vagy rendellenességet veszel észre, ne várj arra, hogy az magától eltűnjön. Azonnal fordulj szakorvoshoz!

Hogyan kell elvégezni a mell önvizsgálatát?

1. LÉPÉS – Optikai ellenőrzés
Kapcsolj be egy erős lámpát. Vetkőzz le félmeztelenre és állj a tükör elé – először nézd meg a melleidet. Észreveszel- e valamilyen elváltozást – pl. befelé forduló mellbimbót, bemélyedést vagy kiütést a bőrön?

Ezután tedd a tenyereidet a csípődre és ereszd le a válladat, a melleidet pedig domborítsd kifelé. Látsz valami furcsát? A melleidnek ugyanúgy kell kinézniük, bármiféle különleges bemélyedés vagy kidudorodás nélkül.

Gyengéd mozdulatokkal nyomkodd a mellbimbóidat, ellenőrizve, hogy nem folyik-e belőlük valamilyen váladék. Az áttetsző folyadék normális dolog. Ha a váladék véres, fordulj orvoshoz.

2. LÉPÉS- Ellenőrzés az ujjaiddal
Feküdj le a hátadra úgy, hogy a bal lapockád alatt egy párna legyen, a bal kezed pedig tedd a tarkód alá. Képzeld el, hogy a melled egy óra lapja, amelyen két körnek a rajza található – az egyik a másikon belül (mint egy spirál, vagy a Szaturnusz körüli gyűrűk).

A jobb kezeddel kezdd el a vizsgálatot 12 óránál, a mell külső (legnagyobb) „gyűrűjén”. Az óramutató járásával megegyezően „menj végig” az ujjaiddal a külső gyűrűn, amíg vissza nem érsz a kiinduló pontra. Ezután az ujjaidat helyezd át kb. 2,5 cm-rel közelebb a mellbimbóhoz és ismételd meg ugyanezt a műveletet a következő, kisebb „gyűrűn” is.

Folytasd tovább, míg az egész mellszövetet valamint a mellbimbók környékét megvizsgálod. Ne felejtsd el megvizsgálni magad a hónaljad alatt is, mivel a mellszövet egészen eddig a helyig nyúlik. Ha nagyobb melled van, erősebb fénnyel világíthatod meg, és erősebben nyomogathatod, hogy biztos legyél abban, hogy az egészet megvizsgáltad.

A másik oldalon

Most tegyél egy párnát a jobb lapockád alá, a jobb kezedet pedig tedd a tarkód alá és vizsgáld meg a jobb melledet a bal kezed ujjaival.

Befejezted, ennyi az egész! Ez a néhány egyszerű művelet elegendő ahhoz, hogy odafigyelj az egészségedre. Ne feledd el azonban, hogy az önvizsgálat nem elég, néha az orvosnak is meg kell vizsgálnia a teljes biztonsághoz. Ha időközben észreveszel valamilyen aggasztó elváltozást, tájékoztasd erről az orvost, ő tudni fogja, mi a teendő az adott esetben.

forrás:milanyok.hu

loading...